ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στη Βραζιλία: Εισβολή μπολσοναριστών στο Κογκρέσο - Live εικόνα

Χάος στη Βραζιλία: Εισβολή μπολσοναριστών στο Κογκρέσο - Live εικόνα
Ο Μπολσονάρου, που ηττήθηκε από τον Λούλα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έφυγε από τη χώρα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και βρίσκεται στις ΗΠΑ AP Photo/Eraldo Pere

Εκατοντάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο, σε κτίρια υπουργείων, στο Κογκρέσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Μπραζίλια.

Απίστευτες είναι οι εικόνες από το Κογκρέσο με εκατοντάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου τυλιγμένους με βραζιλιάνικες σημαίες και φορώντας κίτρινα μπλουζάκια, να έχουν κατακλύσει την περιοχή, ακόμη και να σκαρφαλώνουν επάνω στο κτήριο.

Το CNN Brasil μεταδίδει εικόνες με τους διαδηλωτές να έχουν κατακλύσει επίσης τον χώρο στάθμευσης του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο. Άλλοι μπήκαν στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη, έπειτα από αυτές τις νόθες εκλογές», είπε σε έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου η διαδηλώτρια Σάρα Λίμα, μια μηχανικός 27 ετών, που έφτασε στην Μπραζίλια από την Γκοϊανέσια, 300 χιλιόμετρα μακρύτερα.

Εικόνες «καπιτωλίου» στη ΒραζιλίαAP Photo/Eraldo Pere

Η εισβολή των μπολσοναριστών γίνεται, μία μόλις εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του αριστερού προέδρου Λούλα ντα Σίλβα.

Τα πλάνα, θυμίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Ο Μπολσονάρου, που δεν συνεχάρη ποτέ τον Λούλα για την εκλογή του, έφυγε από τη Βραζιλία δύο ημέρες προτού να λήξει η θητεία του και σήμερα βρίσκεται στη Φλόριντα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα βρίσκεται στο Σάο Πάουλο.

«Αυτή η παράλογη απόπειρα να επιβληθεί δια της βίας η βούλησή τους δεν θα περάσει» προειδοποίησε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβο Ντίνο με ανάρτησή του στο Twitter. «Θα σταλούν ενισχύσεις», πρόσθεσε.

Το Κόμμα των Εργατών του προέδρου Λούλα ζήτησε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα να δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να περιορίσουν τους διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την επιστροφή στην εξουσία, την περασμένη εβδομάδα, του αριστερού Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές της 30ής Οκτωβρίου.

Μπολσοναριστές με κίτρινα μπλουζάκια και τυλιγμένοι με τη σημαία της ΒραζιλίαςAP Photo/Eraldo Pere

Η ζώνη γύρω από το Κογκρέσο είχε αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου, που αρνούνται να αποδεχτούν την εκλογή του Λούλα στην προεδρία, κατάφεραν να διασπάσουν τον κλοιό. Δεκάδες από αυτούς σκαρφάλωσαν στη ράμπα του κτιρίου και ανέβηκαν μέχρι τη στέγη.

Τα εντυπωσιακά πλάνα, που θυμίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, δείχνουν ένα πλήθος ανθρώπων να κατευθύνεται στο Κογκρέσο.

Μπολσοναριστές με πανό που ζητά παρέμβαση του στρατούAP Photo/Eraldo Pere

Στο κτήριο του Κογκρέσου στεγάζονται η Βουλή και η Γερουσία της Βραζιλίας.

Μπολσοναριστές μέσα στο κτήριο του ΚογκρέσουAP Photo/Eraldo Peres

Διαδηλωτές κατέλαβαν επίσης την πρασιά γειτονικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου και του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο.

Ο Μπολσονάρου, που ηττήθηκε από τον Λούλα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έφυγε από τη χώρα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Λούλα δεν βρίσκεται στην Μπραζίλια αλλά στο Σάο Πάουλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ