ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στη Βραζιλία: Διεθνείς αντιδράσεις για την εισβολή των μπολσοναριστών στο Κογκρέσο

Χάος στη Βραζιλία: Διεθνείς αντιδράσεις για την εισβολή των μπολσοναριστών στο Κογκρέσο
Αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο για την εισβολή των μπολσοναριστών στο Κογκρέσο ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Έντονες αντιδράσεις στις πολιτικές ηγεσίες σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει η εισβολή εκατοντάδων οπαδών του Βραζιλιάνου ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου στο Κογκρέσο, στο προεδρικό μέγαρο και στο Ανώτατο Δικαστήριο, μόλις μια εβδομάδα αφότου ανέλαβε την εξουσία ο κεντροαριστερός νέος πρόεδρος Λούλα, την εκλογή του οποίου αρνούνται να αναγνωρίσουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκφράστηκε μονολεκτικά ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τα γεγονότα στην Μπραζίλια: χαρακτήρισε «εξωφρενικές» τις βιαιότητες των μπολσοναριστών κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Τέξας (νότια), μερικές ώρες προτού αναχωρήσει για το Μεξικό.

Κατόπιν, μέσω Twitter, καταδίκασε αυτή την «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας και της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας», προσθέτοντας πως «οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας έχουν την απόλυτη υποστήριξή μας και η βούληση του βραζιλιάνικου λαού δεν πρέπει να υπονομευτεί», ενώ υπογράμμισε πως αδημονεί να συνεχίσει τη «συνεργασία» του με τον Λούλα.

Μεξικό

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ εξέφρασε την υποστήριξή του στον Λούλα. «Καταδικαστέα κι αντιδημοκρατική η απόπειρα πραξικοπήματος των συντηρητικών στη Βραζιλία», τόνισε μέσω Twitter και πρόσθεσε: «ο Λούλα δεν είναι μόνος, έχει την υποστήριξη των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα του, στο Μεξικό, στην αμερικανική ήπειρο και σε όλο τον κόσμο».

Καναδάς

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό υπογράμμισε μέσω Twitter ότι «ο σεβασμός της δημοκρατικής βούλησης του λαού είναι κεφαλαιώδης σε κάθε δημοκρατία — συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας» και συμπλήρωσε: «Επαναβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας στον πρόεδρο Λούλα».

Αργεντινή

Ο αργεντινός πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες εξέφρασε επίσης μέσω Twitter την «άνευ όρων υποστήριξή του και αυτή του λαού της Αργεντινής στον Λούλα» κάνοντας λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος από «φαντάσματα» που δεν πρέπει να επιτραπεί «ποτέ ξανά» να ανατρέψουν το πολίτευμα της Βραζιλίας.

Κούβα

Ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ καταδίκασε τις ενέργειες που είχαν σκοπό «να προκληθεί χάος και να καταπατηθεί η λαϊκή βούληση», τονίζοντας ότι «οι μπολσοναριστές μιμούνται τους τραμπιστές», που είχαν εισβάλει στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον πριν από δύο χρόνια.

Βολιβία

«Οι φασίστες πάντα θα επιδιώκουν να πάρουν διά της βίας αυτό που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν στις κάλπες», σχολίασε μέσω Twitter ο Βολιβιανός πρόεδρος Λουίς Άρσε.

Χιλή

«Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει την πλήρη υποστήριξή μας μπροστά σε αυτή την άνανδρη και ποταπή επίθεση εναντίον της δημοκρατίας», ανέφερε μέσω Twitter ο χιλιανός πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς.

ΟΑΚ

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λουίς Αλμάγκρο καταδίκασε «την επίθεση εναντίον των θεσμών στη Βραζιλία», που αποτελεί «απευθείας επίθεση εναντίον της δημοκρατίας». «Οι ενέργειες αυτές είναι ασυγχώρητες και έχουν φασιστική φύση», σημείωσε.

Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε «με κατηγορηματικό τρόπο τη βία των νεοφασιστικών ομάδων του Μπολσονάρου» που επιδιώκουν ανατροπή του προέδρου της Βραζιλίας.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε μέσω Twitter την «απόλυτη καταδίκη» του για την επίθεση και «απόλυτη υποστήριξη στον πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα, δημοκρατικά εκλεγμένο από εκατομμύρια Βραζιλιάνους στις δίκαιες και ελεύθερες εκλογές» του Οκτωβρίου.

Την υποστήριξη αυτή εξέφρασε και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως του προκάλεσαν «φρίκη» οι πράξεις των «βίαιων εξτρεμιστών». «Η βραζιλιάνικη δημοκρατία θα υπερισχύσει της βίας και του εξτρεμισμού», πρόσθεσε ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε «βαθιά ανήσυχη» για τα επεισόδια, συμπληρώνοντας «η δημοκρατία πρέπει να γίνεται σεβαστή πάντα», σε ανάρτησή της στο Twitter στα πορτογαλικά.

Γαλλία

«Η βούληση του βραζιλιάνικου λαού και οι δημοκρατικοί θεσμοί πρέπει να τύχουν σεβασμού! Ο πρόεδρος Λούλα μπορεί να λογαριάζει στην ανελλιπή υποστήριξη της Γαλλίας», τόνισε μέσω Twitter ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε αναρτήσεις του στα γαλλικά και στα πορτογαλικά.

Για «επιθέσεις που αποτελούν απαράδεκτη αμφισβήτηση του αποτελέσματος των δημοκρατικών εκλογών που κέρδισε χωρίς καμιά αμφισβήτηση την 30ή Οκτωβρίου (2022) ο κ. Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα» έκανε λόγο το Κε ντ’ Ορσέ.

Γερμανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς καταδίκασε σήμερα την εισβολή σε κυβερνητικά κτήρια στη Βραζιλία οπαδών του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου κάνοντας λόγο για επίθεση κατά της δημοκρατίας.

Ο Σολτς δήλωσε πως η συντονισμένη εισβολή συνιστά επίθεση εναντίον της δημοκρατίας και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

«Οι βίαιες επιθέσεις σε δημοκρατικούς θεσμούς είναι μια επίθεση στη δημοκρατία η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», ανέφερε ο Σολτς σε μήνυμά του στο Twitter, προσθέτοντας πως η Γερμανία υποστηρίζει τον νυν πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Βρετανία

Στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε σήμερα πως καταδικάζει οποιαδήποτε προσπάθεια να υπονομευθούν η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και η δημοκρατική βούληση του λαού της Βραζιλίας.

Ο Σούνακ έγραψε στο Twitter πως ο νέος ηγέτης της Βραζιλίας, ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, και η κυβέρνησή του «έχουν την πλήρη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ιταλία

Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι έκρινε μέσω Twitter ότι «αυτό που συμβαίνει στη Βραζιλία δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Οι εικόνες της εισβολής στις έδρες των θεσμών είναι ασύμβατες με κάθε μορφή δημοκρατικής διαμαρτυρίας. Επείγει η επιστροφή στην ομαλότητα και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους βραζιλιάνικους θεσμούς».

Ισπανία

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τόνισε πως υποστηρίζει «την δημοκρατικά εκλεγμένη στις κάλπες κυβέρνηση» και καταδικάζει «τις ενέργειες ομάδων» που εναντιώνονται στα εκλογικά αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ