ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Τρεις ακομη διαδηλωτές καταδικάστηκαν σε θάνατο

Ιράν: Τρεις ακομη διαδηλωτές καταδικάστηκαν σε θάνατο
Κρίθηκαν ένοχοι για «πόλεμο κατά του Θεού» («μοχαρεμπέχ» βάσει του ισλαμικού νόμου) AP Photo/Vahid Salemi

Παρά το κύμα διεθνούς κατακραυγής, η ιρανική δικαιοσύνη καταδίκασε σε θάνατο τρεις ακόμη ανθρώπους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που συγκλονίζουν το Ιράν από τον Σεπτέμβριο, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Η 22χρονη Αμινί, που έγινε σύμβολο της αντίστασης στο Ιράν, πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Σύμφωνα με το Mizan Online, o Σαλέχ Μιρχασεμνί, ο Μαζίντ Καζεμί και ο Σαΐντ Γιαγκουμπί, που κατηγορούνταν για τον φόνο τριών μελών των δυνάμεων της τάξης στη διάρκεια διαδηλώσεων στην επαρχία Ισφαχάν στις 16 Νοεμβρίου 2022, καταδικάστηκαν σε θάνατο, σε πρώτο βαθμό.

Κρίθηκαν ένοχοι για «πόλεμο κατά του Θεού» («μοχαρεμπέχ» βάσει του ισλαμικού νόμου), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στη διάρκεια της ίδιας δίκης δύο άλλοι άνδρες καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης για την ίδια κατηγορία. Ανάμεσά τους είναι ο 26χρονος ποδοσφαιριστής Αμίρ Νασρ- Αζαντανί, ο οποίος καταδικάστηκε σε 26 χρόνια κάθειρξη.

Όλοι μπορούν να ασκήσουν έφεση.

Μέχρι στιγμής συνολικά 17 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις.

Από αυτούς τέσσερις έχουν εκτελεσθεί, ενώ οι ποινές δύο άλλων έχουν επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι υπόλοιποι αναμένουν νέες δίκες ή μπορούν να ασκήσουν έφεση.

Οι πιο πρόσφατες εκτελέσεις στο Ιράν, που ανακοινώθηκαν το Σάββατο, προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις: απαγχονίστηκαν δύο άνδρες που είχαν κριθεί ένοχοι για τον φόνο παραστρατιωτικού στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία το Ιράν είναι η χώρα που εκτελεί τους περισσότερους καταδικασμένους σε θάνατο, μετά την Κίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ