ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τη ρωσική Rosatom θέλει το Κίεβο στο επόμενο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ

Ουκρανία: Τη ρωσική Rosatom θέλει το Κίεβο στο επόμενο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός τόνισε «αναμένουμε ότι το 10ο πακέτο (κυρώσεων της ΕΕ) θα περιλαμβάνει περιορισμούς σε βάρος της Rosatom AP Photo/Sergei Grits

Το Κίεβο αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμπεριλάβει τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom στον επόμενο γύρο των κυρώσεών της αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα (9/1) ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε ότι ύστερα από συνομιλίες στο Κίεβο με τον Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας θα υποστεί κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία πριν από 10 και πλέον μήνες.

Σημειώνεται ότι, η Ρωσία έχει υπό την κατοχή της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τον περασμένο Μάρτιο και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα τον περασμένο Οκτώβριο μεταφέροντας τον έλεγχο του εργοστασίου από την ουκρανική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom σε θυγατρική της Rosatom. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι η κίνηση ισοδυναμεί με κλοπή.

«Εργαζόμαστε ενεργά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να παράσχουμε στήριξη σε τέσσερις τομείς: την αποστρατιωτικοποίηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, την προμήθεια ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, τις ευκαιρίες για εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ΕΕ και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας», ανέφερε ο Σμίχαλ σε μήνυμά του στο Telegram.

Τι αναμένουν στο 10ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ;

Επιπλέον, ο Ουκρανός πρωθυπουργός τόνισε «αναμένουμε ότι το 10ο πακέτο (κυρώσεων της ΕΕ) θα περιλαμβάνει περιορισμούς σε βάρος της πυρηνικής βιομηχανίας της Ρωσίας, ειδικότερα της Rosatom. Ο επιτιθέμενος πρέπει να τιμωρηθεί για τις επιθέσεις κατά της ενεργειακής βιομηχανίας της Ουκρανίας και τα εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος».

Υπενθυμίζαι ότι, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προοδευτικά αυστηροποιήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν έχει επιβάλει άμεσα κυρώσεις στη Rosatom.

Ο Σμίχαλ δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος και ο Τίμερμανς, ο επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ, συμφώνησαν ότι η μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ουκρανίας θα βασίζεται σε «πράσινες» αρχές. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Τίμερμανς για την πρωτοβουλία να ξεκινήσει στρατηγική σύμπραξη μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ στον «τομέα των ανανεώσιμων αερίων» χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ