ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί εξαφανίστηκε το κουμπί ανάκλισης από τις θέσεις των αεροπλάνων

Γιατί εξαφανίστηκε το κουμπί ανάκλισης από τις θέσεις των αεροπλάνων
Πολλοί διερωτώνται εάν αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί και πολλές από εμάς έχουμε ενοχληθεί από τον μπροστινό μας AP Photo/Hau Dinh

Πολλές φορές σημειώνονται αλλαγές σε μια σειρά από πτυχές της ζωής οι οποίες δεν γίνονται απευθείας αντιληπτές. Η διαπίστωση αυτή φαίνεται πως επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση των ανακλινόμενων καθισμάτων στα αεροπλάνα

Εκείνη η πολυτέλεια που κάνει την πτήση κάποιων ξεκούραστη και κάποιων άλλων άκρως ενοχλητική.

Στο παρελθόν, όλα τα καθίσματα που βρισκόταν οι οικονομικές θέσεις ήταν ανακλινόμενα. Σήμερα, έχει κατασκευαστεί μια ολόκληρη σειρά με καθίσματα που δεν διαθέτουν αυτή τη μικρή πολυτέλεια, σύμφωνα με το CNNi.

Πολλοί διερωτώνται εάν αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί και πολλές από εμάς έχουμε ενοχληθεί από τον μπροστινό μας που αποφάσισε να απλωθεί εις βάρος μας.

2+1 λόγοι που εξαφανίστηκαν τα ανακλινόμενα καθίσματα

  • Ο μηχανισμός που βρίσκεται κρυμμένος κάτω από τις θέσεις μας διαθέτει σημαντικό οικονομικό κόστος για τις αεροπορικές εταιρείες κυρίως λόγω συντήρησης.

Συγκεκριμένα, στην πλειοψηφία τους οι μηχανισμοί αυτοί είναι κατασκευασμένοι με τρόπο που τους καθιστά επιρρεπείς, είτε λόγω μακροχρόνιας φυσικής φθοράς είτε λόγω κακής χρήσης από τους επιβάτες.

  • Επιπλέον, διαθέτουν κόστος ως προς το βάρος τους. Τί σημαίνει αυτό; Όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος ενός αεροπλάνου, τόσο περισσότερα καύσιμα χρειάζεται για να κινηθεί. Ενδεικτικό είναι πλέον το γεγονός ότι τα πιο σύγχρονα και ελαφριά καθίσματα κυμαίνονται μεταξύ των 7 με 10 κιλών ανά επιβάτη.
  • Ο σημαντικότερος όμως λόγος είναι το κόστος της αναστάτωσης. Το ψυχικό κόστος εκείνο που δημιουργείται από τις εντάσεις μεταξύ επιβατών και που αναγκάζουν τις αεροσυνοδούς να τους χωρίζουν. Σημειώνεται δε, ότι αυτές οι εντάσεις έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλη αναστάτωση ορισμένες φορές σε βαθμό που έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των επιβατών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ