ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα παίρνει αποστάσεις ασφαλείας από την Ρωσία

Η Κίνα παίρνει αποστάσεις ασφαλείας από την Ρωσία
Σύμφωνα με τους Financial Times το 2023 είναι το έτος που η Κίνα έχει λάβει την στρατηγική απόφαση να πάρει ευδιάκριτες αποστάσεις από την Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν (AP Photo/Kin Cheung, File)

Η Κίνα μπορεί να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τους λάθος λόγους καθώς τα στοιχεία που δίνει αναφορικά με τον κορωνοϊό δεν αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση την πραγματική διάσταση του προβλήματος.

Την ίδια στιγμή η ηγεσία της χώρας προσπαθεί να καλυφθεί και πάλι πίσω από «μοχλευμένα» στοιχεία για να μην αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων, αλλά στο πεδίο της διπλωματίας φαίνεται πως έχει πάρει θαρραλέες αποφάσεις…

Σύμφωνα με τους Financial Times το 2023 είναι το έτος που η Κίνα έχει λάβει την στρατηγική απόφαση να πάρει ευδιάκριτες αποστάσεις από την Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η εισβολή στην Ουκρανία, που σε λίγο συμπληρώνει έναν χρόνο, δεν ήταν στον κινεζικό προγραμματισμό και το σημαντικότερο το Πεκίνο δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για τα όσα η Μόσχα και το Κρεμλίνο σχεδίαζαν να πράξουν.

Η συνάντηση ανάμεσα σε Πούτιν και Σι στις 4 Φεβρουαρίου του 2022 ανάμεσα στον Πρόεδρο Σι και τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο έκαναν λόγο για εμβάθυνση των δεσμών, οικονομικών κυρίως, ανάμεσα στις δύο συμμάχους.

Σήμερα 365 ημέρες μετά φαίνεται πως το Πεκίνο δεν είχε καμία ενημέρωση για τα όσα ο Πούτιν είχε σχεδιάσει.

Σύμφωνα με τους FT το μόνο που το Κρεμλίνο είχε πει στους συμμάχους του ήταν πως θα έκανε τα πάντα προκειμένου να προφυλάξει τους ρωσόφωνους πληθυσμούς της ανατολικής Ουκρανίας σε περίπτωση που το Κίεβο επιχειρούσε να τους πλήξει ή να θέσει εν αμφιβόλω την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας.

Από την συγκεκριμένη συνάντηση κορυφής το Πεκίνο φαίνεται να αντιλήφθηκε πως η Μόσχα σχεδίαζε μία μικρής κλίμακας επιχείρηση στα ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας και σε καμία περίπτωση εισβολή από πέντε διαφορετικά σημεία.

Ο σπόρος της δυσπιστίας είχε φυτευτεί και σήμερα φαίνεται πως η Κίνα που θα επιδιώξει την ολική επαναφορά στην οικονομική ανάπτυξη μετά από τρία χρόνια πανδημικών περιορισμών, δεν έχει καμία διάθεση να βυθίσει ακόμη περισσότερο τις διπλωματικές της σχέσεις κυρίως με την Ευρώπη.

Το Πεκίνο μπορεί να συνδράμει με την μαζική, ουσιαστικά μονοπωλιακή αγορά, των ενεργειακών πόρων που δεν μπορεί να διαθέσει λόγω των κυρώσεων αλλού η Μόσχα αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συνεχίσει να σιωπά μπροστά σε έναν πόλεμο που όπως και να καταλήξει θα έχει περισσότερες απώλειες παρά κέρδη για την Ρωσία.

Ενδεικτικό των προθέσεων του Προέδρου της Κίνας στην αρχή της τρίτης του θητείας είναι και το γεγονός πως από το πολύ στενό του κύκλο έχουν αποκλειστεί όλοι όσοι κατείχαν ρόλους σύνδεσης και επικοινωνίας με το Κρεμλίνο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Le Yucheng, ο οποίος την περίοδο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είχε την θέση του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών της χώρας και είχε ειδίκευση στα θέματα της Ρωσίας.

Με τη νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου ο Yucheng όχι μόνο δεν έχει υπουργική θέση αλλά επέστρεψε και στην θέση που είχε πριν από 6 χρόνια, αυτή του Γενικού Διευθυντή κρατικής τηλεόρασης και ραδιοφώνου της Κίνας.

Άλλο Ευρώπη άλλο Ουάσιγκτον

Για την Κίνα το μείζον σήμερα είναι να μην πλήξει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρώπη και κυρίως εάν είναι δυνατό να τις ενισχύσει. Οι επισκέψεις Σολτς και Σαρλ Μισέλ στο Πεκίνο τον περασμένο Νοέμβριο ήταν μόνο η αρχή. Η σημαντικότερη επίσκεψη είναι αυτή του Εμανουέλ Μακρόν η οποία αναμένεται να γίνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ενώ και η Τζόρτζια Μελόνι θα κάνει την ίδια διαδρομή. Η Ευρώπη είναι ο καλύτερος πελάτης της Κίνας σήμερα με το εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα στις δύο περιοχές να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης που επιδιώκει το Πεκίνο.

Αντίθετα οι ΗΠΑ δεν είναι στην κορυφή της λίστας των ζητημάτων για την «χρονια του λαγού» για τους Κινέζους.

Η σαφής διάσταση απόψεων και κυρίως επιδειώξεων ειδικά στην Βόρεια σινική θάλασσα, σημείο στο οποίο η Κίνα θέλει να κυριαρχήσει φέρνουν τις σχέσεις των δύο σε χειρότερο σημείο από αυτό του 2022 που οι εντάσεις δεν ήταν λίγες.

Η Κίνα δεν θα επιδειώξει κλιμάκωση αλλά είναι βέβαιο πως δεν θα μείνει με τα χέρια «σταυρωμένα» εάν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να εργαλειοποιήσουν ξανά το θέμα της Ταϊβάν. Ακόμη όμως και προς τους Αμερικανούς η κινεζική ηγεσία είναι διατεθειμένη να ξεκαθαρίσει πως δεν θα πρέπει να μπαίνει στην ίδια «εχθρική» λίστα με την Ρωσία.

Για να πείσει για τις προθέσεις της μάλιστα, φέρεται να είναι διατεθειμένη να «αδειάσει» το Κρεμλίνο αναφορικά με κάποια από τα εξοπλιστικά θέματα στα οποία υπάρχει ακόμη προφορική συμφωνία.

Δεν είναι τυχαίο αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές πως η Μόσχα μπορεί πλέον να προμηθεύεται στρατιωτικού τύπου εξοπλισμό μόνο από χώρες όπως το Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ