ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: H εκπαίδευση των Ουκρανών στους Patriot ξεκινάει άμεσα

CNNi: H εκπαίδευση των Ουκρανών στους Patriot ξεκινάει άμεσα
Η είσοδος του Fort Sill στην Οκλαχόμα (AP Photo/Sue Ogrocki, File)

Ουκρανοί στρατιώτες αναμένεται να ξεκινήσουν να εκπαιδεύονται στο αντιπυραυλικό σύστημα Patriot άμεσα, ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν στο CNNi δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Φορτ Σιλ στην Οκλαχόμα, τη βάση όπου πραγματοποιεί και τις εκπαιδεύσεις του αμερικανικού προσωπικού στο αντιπυραυλικό σύστημα.

Το Fort Sill είναι μια από τις τέσσερες βασικές τοποθεσίες εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού, που λειτουργεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Η εκπαίδευση των Ουκρανών στο περίπλοκο σύστημα αναμένεται να διαρκέσει «αρκετούς μήνες», όπως δήλωσε η Λόρα Κούπερ, αναπληρώτρια βοηθός υπουργός Αμυνας για θέματα Ρωσίας, Ουκρανίας και Ευρασίας.

«Δεν θα μπορέσω να σας δώσω συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης» δήλωσε η ίδια την Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ επεξεργάζονταν διάφορα σενάρια για την εκπαίδευση στο σύστημα Patriot.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να στείλουν το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot στην Ουκρανία στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφτηκε την Ουάσινγκτον και συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Και η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι στέλνει στην Ουκρανία ένα δεύτερο αντιπυραυλικό σύστημα Patriot.

First on CNN: Ukrainians to start training on Patriot missiles in US as soon as next week, officials say

ΔΗΜΟΦΙΛΗ