ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό CNNi: Τι ήταν τα απόρρητα έγγραφα που εντοπίστηκαν σε γραφείο του Μπάιντεν

Αποκλειστικό CNNi: Τι ήταν τα απόρρητα έγγραφα που εντοπίστηκαν σε γραφείο του Μπάιντεν
Στα κουτιά όπου εντοπίστηκαν τα έγγραφα αυτά βρέθηκαν και ορισμένα προσωπικά έγγραφα του Αμερικανού προέδρου AP Photo/Susan Walsh

Ενημερωτικά σημειώματα και πληροφορίες αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για θέματα όπως η Ουκρανία, το Ιράν και τη Βρετανία είναι ανάμεσα στα απόρρητα έγγραφα που εντοπίστηκαν σε γραφείο που χρησιμοποιούσε ο Τζο Μπάιντεν ότι ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το CNNi.

Συνολικά εντοπίστηκαν 10 διαβαθμισμένα έγγραφα με ημερομηνίες από το 2013 έως το 2016, όπως δήλωσε πηγή μιλώντας στο CNNi.

Στα κουτιά όπου εντοπίστηκαν τα έγγραφα αυτά βρέθηκαν και ορισμένα προσωπικά έγγραφα του Αμερικανού προέδρου, μεταξύ των οποίων και ένα για την κηδεία του γιου του, Μπο Μπάιντεν, που πέθανε από καρκίνο το 2015.

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ, έχει αναθέσει στον εισαγγελέα του Σικάγο να ερευνήσει την υπόθεση.

Τα έγγραφα εντοπίστηκαν στις 2 Νοεμβρίου, μόλις έξι ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ωστόσο το θέμα δημοσιοποιήθηκε μόλις τη Δευτέρα.

Πηγή δήλωσε στο CNNi ότι ο προσωπικός δικηγόρος του Μπάιντεν είχε επιφορτιστεί να πακετάρει και να κλείσει το γραφείο που διατηρούσε ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον για τη συνεργασία του με το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Όταν εντόπισε φάκελο με διαβαθμισμένα έγγραφα ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία NARA, δήλωσε πηγή.

Στη συνέχεια, η ομάδα του Μπάιντεν παρέδωσε αρκετά κουτιά με έγγραφα, παρότι τα περισσότερα από αυτά περιείχαν προσωπικά έγγραφα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ