ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Κουπόνια βενζίνης έως και 200 ευρώ στους εργαζομένους - Δεν μειώνεται ο φόρος στα καύσιμα

Ιταλία: Κουπόνια βενζίνης έως και 200 ευρώ στους εργαζομένους - Δεν μειώνεται ο φόρος στα καύσιμα
Υποχρεωτική καθίσταται και η υποχρεωτική ανάρτηση της μέσης τιμής των καυσίμων σε κάθε πρατήριο της χώρας AP Photo/Alessandra Tarantino

Με ειδικό διάταγμα που ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης (10/1) η ιταλική κυβέρνηση, αποφάσισε για το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να δύνανται να προσφέρουν σε κάθε εργαζόμενο κουπόνια βενζίνης ύψους έως και 200 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι αποφάσισε την υποχρεωτική ανάρτηση της μέσης τιμής των καυσίμων σε κάθε πρατήριο της χώρας, με κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, στο πλαίσιο της πολιτικής στη διαφάνεια των καυσίμων, ενώ θα εξακολουθήσει να παρακολουθείται, σε καθημερινή βάση, η μεταβολή των σχετικών τιμών.

Παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας, Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση Rai ότι «τις επόμενες ημέρες αναμένεται σταθεροποίηση των τιμών βενζίνης και ντίζελ». «Όταν υπερβαίνουν, όμως, τα 2 ευρώ το λίτρο, θα πρέπει να δίδονται συγκεκριμένες εξηγήσεις», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.

Η ιταλική κυβέρνηση δεν πρόκειται επί του παρόντος να εγκρίνει νέα μείωση των κρατικών φόρων στα καύσιμα. Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, Λούκα Τσιριάνι, «πρόκειται για πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα και στην παρούσα φάση, οι συγκεκριμένοι πόροι χρησιμοποιούνται για την αύξηση των κατώτερων συντάξεων και τη μείωση των φόρων που πληρώνουν οι εργαζόμενοι». Η «έκπτωση» των κρατικών φόρων στα καύσιμα έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ιταλική οικονομική αστυνομία, ύστερα από ελέγχους σε χιλιάδες πρατήρια βενζίνης της χώρας, θα αποσταλούν επίσης στην Εθνική Αρχή για το Αδιάβλητο του Ανταγωνισμού και της Αγοράς, με στόχο να διαπιστωθεί αν υπήρξε παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ