ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Σχεδιάζει εμπλουτισμό ουρανίου από δικές της πηγές

Σαουδική Αραβία: Σχεδιάζει εμπλουτισμό ουρανίου από δικές της πηγές
Η κίνηση αυτή πάντως φαίνεται να προβληματίζει την Δύση και πιο συγκεκριμένα της Ηνωμένες Πολιτείες AP Photo/Amr Nabil

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να τροφοδοτήσει με ίδιους πόρους ουρανίου το πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ενέργειας της χώρας Abdulaziz bin Salman.

Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας σημείωσε επίσης πως οι έρευνες που έγιναν έδειξαν πως η χώρα διαθέτει ένα αρκετά σημαντικό απόθεμα ουρανίου, το οποίο θα αξιοποιήσει για την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, έχει στο πρόσφατο παρελθόν εκφράσει την επιθυμία να εμπλακεί και στην πυρηνική ενέργεια προσφέροντας ουσιαστικά ένα σύνολο ενεργειακών λύσεων στους εξωχώριους συνεργάτες της.

Η κίνηση αυτή πάντως φαίνεται να προβληματίζει την Δύση και πιο συγκεκριμένα της Ηνωμένες Πολιτείες καθώς ο διάδοχος του θρόνου Πρίγκιπας Mohammed bin Salman έχει δηλώσει από το 2018 πως η χώρα του δεν αποκλείεται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ειδικά σε περίπτωση που το πράξει το Ιράν.

Σημειώνεται πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το ομοσπονδιακό κράτος της περιοχής διαθέτει σε λειτουργία πυρηνικό εργοστάσιο έχοντας πάντως δεσμευθεί πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εμπλουτισμό ουρανίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ