ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι στις Χρυσές Σφαίρες: «Δεν θα υπάρξει τριλογία στον Παγκόσμιο Πόλεμο»

Ζελένσκι στις Χρυσές Σφαίρες: «Δεν θα υπάρξει τριλογία στον Παγκόσμιο Πόλεμο»
Ο Σον Πεν έφερε ως παράδειγμα ιστορικής ανδρείας, θάρρους και αυταπάρνησης τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι Oficina Presidencial de Ucrania via AP

Στην απονομή των Χρυσών Σφαιρών που έγινε εχθές το βράδυ εκτός από την λάμψη των σταρ, των ταινιών και των στοιχημάτων για τα επικείμενα Όσκαρ υπήρχαν και πολιτικά μηνύματα.

Η Διεθνής Ένωσης Δημοσιογράφων του Holywood που διοργανώνει από τον Ιανουάριο του 1944 τα συγκεκριμένα κινηματογραφικά βραβεία έστειλε ειδική επιστολή – πρόσκληση στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Σον Πεν.

Ο Σον Πεν αφού έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως τα σημαντικά ζητήματα σήμερα για την ανθρωπότητα είναι απόλυτα συνδεδεμένα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάνοντας ειδική αναφορά στις γυναίκες του Αφγανιστάν και του Ιράν, έφερε ως παράδειγμα ιστορικής ανδρείας, θάρρους και αυταπάρνησης τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Σον Πεν μάλιστα δεν έμεινε εκεί καθώς με τις στενές προσωπικές σχέσεις που έχει πλέον αναπτύξει με τον Ουκρανό Πρόεδρο παρουσίασε στην ελίτ του αμερικανικού θεάματος ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Ουκρανού Προέδρου.

Το μήνυμα νίκης των Ουκρανών

Στο συγκεκριμένο μήνυμα ο Ζελένσκι αφού ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τους εκπροσώπους «του ελεύθερου κόσμου» όπως τους χαρακτήρισε σημείωσε πως ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα συμβεί…

Χαρακτηριστικά σημείωσε: «ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα έχει sequel». Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κάνοντας παραλληλισμό με την περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου τόνισε πως και τότε στα μέσα των συγκρούσεων ήταν ξεκάθαρο κάποια στιγμή πως το δίκαιο θα επικρατήσει. Δεν έχασε την ευκαιρία (αν και με λάθος ημερομηνία) να συνδέσει τις Χρυσές Σφαίρες, που διοργανώνονται από το 1944 (και όχι το 1943 που είπε ο Ζελένσκι στο μήνυμά του) με την παρούσα συγκυρία στην οποία όπως είπε: «το ρεύμα έχει αλλάξει φορά και ο νικητής είναι πλέον ξεκάθαρος». Ο Ουκρανός Πρόεδρος σημείωσε επίσης πως όπως και τότε υπήρξαν ακόμη αρκετές μάχες και αίμα μέχρι την τελική νίκη έτσι και σήμερα θα υπάρξουν ακόμη πολλές ημέρες πολέμου και θανάτων μέχρι να ηττηθεί η Ρωσία του Πούτιν.

Σον Πεν ο διασημότερος φίλος του Ζελένσκι

Ο Σον Πεν βρέθηκε ουσιαστικά εγκλωβισμένος στην Ουκρανία και το Ντονμπάς καθώς η αρχή του πολέμου κινηματογραφούσε ντοκιμαντέρ για την κατάσταση στην περιοχή από το 2014. Φυγαδεύθηκε στο Κίεβο και από εκεί στην Πολωνία προκειμένου να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζώντας από την πρώτη στιγμή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άμεσα τάχθηκε με την πλευρά Ζελένσκι και των Ουκρανών.

AP23011116187775.jpg
Ο Σον Πεν στις Χρυσές ΣφαίρεςRich Polk/NBC via AP

Μετά από μήνες επέστρεψε στα τέλη του 2022 στο Κίεβο όπου στις αποσκευές του είχε και ένα από τα δύο χρυσά αγαλματίδια των Όσκαρ με τα οποία έχει τιμηθεί ως ηθοποιός. Το αγαλματίδιο το άφησε «ενέχυρο» στο γραφείο του Ζελένσκι μέχρι την τελική νίκη και την επικράτηση στον πόλεμο με την Ρωσία. Από την πλευρά του ο Ζελένσκι τίμησε τον Αμερικανό ηθοποιό με ειδική πλακέτα στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού μεγάρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ