ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ξανά στην κορυφή των χωρών που εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια

Γαλλία: Ξανά στην κορυφή των χωρών που εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια
Σημειώνεται ότι, η Γαλλία αποτελεί τη χώρα που εξάγει το ισοδύναμο της ενέργειας που καταναλώνουν σε ένα χρόνο 450.000 νοικοκυριά AP Photo/Charlie Riedel

Με το θερμό χειμώνα σύμμαχο, η Γαλλία εξάγει και πάλι ηλεκτρική ενέργεια από την 1η Ιανουαρίου 2023, ενώ υπενθυμίζεται ότι σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 εισάγαγε, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, στις αρχές του 2023 ανέκτησε την ιστορική της θέση ως χώρα που εξάγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όση εισάγει.

Σημειώνεται ότι, η Γαλλία αποτελεί τη χώρα που εξάγει το ισοδύναμο της ενέργειας που καταναλώνουν σε ένα χρόνο 450.000 νοικοκυριά. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν τρεις παράγοντες: η αύξηση της πυρηνικής παραγωγής, ο ήπιος καιρικά χειμώνας και οι ευνοϊκοί άνεμοι αναφορικά με την αιολική παραγωγή.

Παρόλα αυτά, οι εκτιμήσεις πως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να μειωθεί εκ νέου φαίνεται πως δημιουργεί ανησυχία στη γαλλική κυβέρνηση, με τον κίνδυνο να αναστραφεί η έως τώρα ανοδική τάση να ελλοχεύει και πάλι εάν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοιϊκές και δεδομένου ότι ορισμένοι αντιδραστήρες θα κλείσουν φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι, η Γαλλία έπαψε να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια ως μέρος των έκτακτων μέτρων που είχε υιοθετήσει για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές σε βάρος του προμηθευτή ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ