ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η Μπριζίτ Μακρόν θέλει στολές στα σχολεία

Γαλλία: Η Μπριζίτ Μακρόν θέλει στολές στα σχολεία
Αποτελεί πρόταση νόμου του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός AP / Sarah Meyssonnier

«Υπέρ του να φορούν στολή οι μαθητές στο σχολείο» τάσσεται η σύζυγος του Γάλλου προέδρου, Μπριζίτ Μακρόν, όπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Parisien, την Τετάρτη (11/1). 

Ειδικότερα, το θέμα περί σχολικής ενδυμασίας φαίνεται πως εγείρει αντιδράσεις στη Γαλλία, ακόμη και στους κόλπους του προεδρικού στρατοπέδου, με την πρώτη κυρία της Γαλλίας να απαντά ρητά σε ερώτηση που της τέθηκε από επτά αναγνώστες της εν λόγω εφημερίδας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «φόρεσα τη στολή ως μαθήτρια 15 ετών, μπλε σκούρα φούστα, μπλε σκούρο πουλόβερ. Και πήγε καλά. Αυτό εξαλείφει τις διαφορές, κερδίζεις χρόνο - είναι χρονοβόρο να επιλέγεις πώς θα ντυθείς το πρωί, και χρήμα - σε σχέση με τα επώνυμα ρούχα», ενώ πρόσθεσε ότι «είμαι λοιπόν υπέρ της στολής στο σχολείο, αλλά μια απλή στολή και όχι μελαγχολική».

Σημειώνεται ότι, το κυβερνών κόμμα της Γαλλίας συγκρότησε ομάδα εργασίας στην Εθνοσυνέλευση για το ζήτημα αυτό που φαίνεται πως διχάζει τη Γαλλική κοινωνία, με τον υπουργό Παιδείας, Παπ Ντιαγέ, ωστόσο, να λέει «να επιβληθεί η στολή σε όλους τους μαθητές, (λέω) όχι», συμπληρώνοντας ότι ένα σχολείο μπορεί να καθιερώσει μια στολή σε τοπικό επίπεδο.

Μια πρόταση νόμου του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός για να καταστήσει υποχρεωτική τη στολή στα δημόσια σχολεία απορρίφθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου σε επιτροπή στη Συνέλευση, παρά την υποστήριξη της δεξιάς. Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη (12/1).

Στη μακρά αυτή συζήτηση, η Μπριζίτ Μακρόν ζητεί επίσης να υπάρξει ταχύτερη ευαισθητοποίηση στο θέμα της παρενόχλησης, από την πρωτοβάθμια κιόλας εκπαίδευση, και να γίνει «προτεραιότητα». Δηλώνει επίσης ότι είναι υπέρ της επέκτασης στο λύκειο του κανόνα κατά των κινητών τηλεφώνων που ισχύει στο γυμνάσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ