ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ για μετάλλαξη «Κράκεν»: Πιο μεταδοτική, λιγότερο επικίνδυνη - Εντοπίστηκε σε 38 χώρες

ΠΟΥ για μετάλλαξη «Κράκεν»: Πιο μεταδοτική, λιγότερο επικίνδυνη - Εντοπίστηκε σε 38 χώρες
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι μεταξύ 22 Οκτωβρίου 2022 - 11 Ιανουαρίου 2023 έχουν ανιχνευθεί κρούσματα της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 σε 38 χώρες (AP Photo/Bertha Wang)

Πιο μεταδοτική είναι η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ΧΒΒ.1.5, εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προηγούμενες, αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη, υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΕ).

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, η ΧΒΒ.1.5 (γνωστή και ως «Κράκεν») έχει μεν μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στα αντισώματα, αλλά δεν διαθέτει γνωστές μεταλλάξεις που να προκαλούν σοβαρότερη νόσο Covid-19 στους ανθρώπους από ό,τι οι άλλες παραλλαγές και υποπαραλλαγές.

Από την άλλη, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι «μαζί με την BQ.1, η ΧΒΒ είναι οι παραλλαγές με την μεγαλύτερη αντίσταση στα αντισώματα μέχρι σήμερα». Γι' αυτό, αναμένει ότι «με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά της και τις αρχικές εκτιμήσεις για τον ρυθμό αύξησης της, η ΧΒΒ.1.5 πιθανώς θα οδηγήσει σε αυξήσεις στον αριθμό των περιστατικών».

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι μεταξύ 22 Οκτωβρίου 2022 - 11 Ιανουαρίου 2023 έχουν ανιχνευθεί κρούσματα της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 σε 38 χώρες, τα περισσότερα στις ΗΠΑ (82%), στη Βρετανία (6%) και στη Δανία (2%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ