ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέα απόρρητα έγγραφα «καίνε» τον Τζο Μπάιντεν

ΗΠΑ: Νέα απόρρητα έγγραφα «καίνε» τον Τζο Μπάιντεν
Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις δημιουργούν σημαντικές πιέσεις στον Λευκό Οίκο AP/Patrick Semansky

Ένα νέο πακέτο με απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν σήμερα στην κατοχή του νυν Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Στις αρχές της εβδομάδας αποκαλύφθηκε από αμερικανικά μέσα πως τουλάχιστον 10 άκρως απόρρητα έγγραφα είχαν βρεθεί λίγο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές σε γραφείο που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποιούσε από το 2017 μέχρι και το 2020 και αφορούν την περίοδο που ο Μπάιντεν υπηρετούσε ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με τον Μπαράκ Ομπάμα στο οβάλ γραφείο.

Στις σημερινές αποκαλύψεις φαίνεται πως περιλαμβάνονται ακόμη περισσότερα σε αριθμό απόρρητα και άκρως απόρρητα έγγραφα τα οποία έχουν βρεθεί σε άλλη τοποθεσία.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα συγκεκριμένα έγγραφα αφορούσαν θέματα που έχουν να κάνουν με την Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα αλλά η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου δεν απάντησε σε καμία από τις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων εχθές στην ημερήσια ενημέρωση. Αρκέστηκε απλά να δηλώσει πως το ζήτημα είναι υπό διερεύνηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας και θα τοποθετηθεί σχετικά ο ίδιος ο Πρόεδρος. Τα ερωτηματικά είναι αρκετά καθώς σύμφωνα με το νόμο στην χώρα τα απόρρητα έγγραφα πρέπει να επιστρέφονται στις αρμόδιες αρχές μετά το πέρας μίας θητείας.

Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις δημιουργούν σημαντικές πιέσεις στον Λευκό Οίκο ο οποίος έχει ήδη στείλει στα δικαστήρια για ποινική μάλιστα υπόθεση τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν στο Μαρ α Λάγκο περισσότερα από 10.000 απόρρητα κρατικά έγγραφα. Τα συγκεκριμένα έγγραφα ανακτήθηκαν στα τέλη του 2022 μετά από έφοδο που είχε κάνει το FBI στην πολυτελή έπαυλη του Τραμπ.

Το περιεχόμενο των νέων εγγράφων δεν έχει διαρρεύσει ούτε υπάρχουν μέχρι τώρα πληροφορίες για το εάν πρόκειται για το ίδιο χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρονταν τα προηγούμενα (2017-2020).

Το χρονικό της διαδρομής των απόρρητων εγγράφων

  • Ιανουάριος 2009 – Ιανουάριος 2017 αντιπρόεδρος υπό τον Μπαράκ Ομπάμα
  • 2018 – 2020 ως πολίτης ο Μπάϊντεν χρησιμοποιεί το κτίριο στην Ουάσιγκτον
  • 2 Νοεμβρίου 2022 το πρώτο πακέτο εγγράφων ανακαλύπτεται στο διαμέρισμα της Ουάσιγκτον
  • 9 Ιανουαρίου 2023 οι πρώτες αποκαλύψεις από το CBS
  • 11 Ιανουαρίου το NBC κάνει την αποκάλυψη για νέο πακέτο εγγράφων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ