ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Πόλεις βυθίστηκαν σε μεγάλη λιμνή - Οι ζημιές της φονικής πλημμύρας

Αυστραλία: Πόλεις βυθίστηκαν σε μεγάλη λιμνή - Οι ζημιές της φονικής πλημμύρας
Ο υπουργός στέγασης δήλωσε ότι θα χρειαστεί να υλοποιηθεί σχέδιο μετεγκατάστασης ανθρώπων AP Photo/Mark Baker

Τι ζημιές από τις φονικές πλημμύρες που σημειώθηκαν κατά την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν να μετρούν την Πέμπτη (12/1) οι κάτοικοι της Δυτικής Αυστραλίας.

Ειδικότερα, στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, τα νερά δημιούργησαν μια μεγάλη λίμνη, στην οποία βυθίστηκαν αρκετές πόλεις κατά το «χειρότερο πλημμυρικό επεισόδιο» που γνώρισε ποτέ η πολιτεία, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Σημειώνεται ότι, την περασμένη εβδομάδα (2-8/1), στο Φίτζροϊ Κρόσινγκ, τα ρεύματα παρέσυραν την κεντρική γέφυρα, ξήλωσαν το οδόστρωμα από τον δρόμο και προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια, με τον υπουργό Στέγασης της πολιτείας Τζον Κάρεϊ να αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC πως «θα χρειαστεί να προβούμε σε μετεγκατάσταση ανθρώπων».

Μεγάλα αγροκτήματα της περιοχής αντιμετωπίζουν την απώλεια πολλών χιλιάδων βοοειδών, σύμφωνα με την ένωση κτηνοτρόφων του Κίμπερλι, της πιο βόρειας περιοχής της πολιτείας. Συγκεκριμένα, η υπουργός Γεωργίας της πολιτείας Τζάκι Τζάρβις σε δήλωσή της την Πέμπτη (12/1) ανέφερε ότι «θα χρειαστούν μήνες για να μάθουμε την έκταση των ζημιών», προσθέτοντας ότι αναμένεται να είναι «σημαντικές».

Η ζώνη που πλημμύρισε στην περιοχή Κίμπερλι αντιστοιχεί στην τριπλάσια έκταση της Βρετανίας, μολονότι ο πληθυσμός της ανέρχεται μόνον σε 40.000 ανθρώπους.

Η Αυστραλία πλήττεται τακτικά από καταρρακτώδεις βροχές τα δύο τελευταία χρόνια εξαιτίας του «Λα Νίνια», ενός καιρικού φαινομένου που ευθύνεται για πτώση των θερμοκρασιών, που οδηγεί σε βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες, η κλιματική κρίση μεγεθύνει τις φυσικές αυτές καταστροφές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ