ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ανησυχίες για τους ηλικιωμένους λόγω εξάπλωσης της COVID-19

Κίνα: Ανησυχίες για τους ηλικιωμένους λόγω εξάπλωσης της COVID-19
Ειδικός επεσήμανε πως «μπορείτε να δείξετε στους οικείους σας ότι τους νοιάζεστε με κάθε τρόπο, δεν χρειάζεται να τους φέρετε τον ιό μέσα στο σπίτι τους» AP Photo/Mark Schiefelbein

Κινέζοι ειδικοί προτρέπουν τους πολίτες «να μην πάνε σπίτι» ενόψει των διακοπών του νέου Σεληνιακού Έτους, υπό τον φόβο της εξάπλωσης της COVID-19 σε ηλικιωμένους και δη στις περιφερειακές και φτωχότερες περιοχές. 

Ειδικότερα, ο καθηγητής Guo Jianwen, μέλος της ομάδας πρόληψης της πανδημίας του κινεζικού κρατικού συμβουλίου, προέτρεψε τους πολίτες «να μην πάνε σπίτι τους για να τους επισκεφτούν» εάν οι ηλικιωμένοι συγγενείς δεν έχουν ακόμη μολυνθεί.

Ο ίδιος ανέφερε δε, την Πέμπτη (12/1) πως «μπορείτε να δείξετε στους οικείους σας ότι τους νοιάζεστε με κάθε τρόπο, δεν χρειάζεται να τους φέρετε τον ιό μέσα στο σπίτι τους», σύμφωνα με την εφημερίδα TheGuardian.

Σημειώνεται ότι, η πρώτη ημέρα των διακοπών στην Κίνα πέφτει στη δεύτερη νέα σελήνη μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Δεκεμβρίου. Η γιορτή συνήθως διαρκεί 15 μέρες. Θα περιμέναμε, λοιπόν, ότι η περίοδος εορτών μετά την άρση των σκληρών περιορισμών για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα θα αποτελούσε και περίοδο συνάντησης των ανθρώπων με τις οικογένειες τους. Ωστόσο, με το νέο κύμα μολύνσεων τέτοιες συναντήσεις να προκαλούσαν περαιτέρω όξυνση του φαινομένου.

Οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι αυτή την εβδομάδα η κορύφωση των μολύνσεων είχε περάσει σε πολλές μεγάλες επαρχίες και πόλεις, μεταξύ αυτών το Πεκίνο και η Σαγκάη. Εκεί, όμως, που εγείρεται μεγαλύτερη ανησυχία είναι περισσότερο στις περιφέρειες, όπου οι πόροι υγειονομικής περίθαλψης είναι πολύ πιο περιορισμένοι και οι πιθανότητες οι ηλικιωμένοι να μην έχουν εμβολιαστεί πολύ μεγαλύτερες.

«Η κατάσταση στην αγροτική Κίνα είναι πολύ θολή» είπε ο Δρ Τσεν Σι, επίκουρος καθηγητής που ειδικεύεται στη γήρανση και τη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, προσθέτοντας ότι «έχουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι η αγροτική Κίνα θα χειροτερέψει πολύ όσο πλησιάζει το ανοιξιάτικο φεστιβάλ».

Εγείρονται ανησυχίες ιδιαίτερα για τις αγροτικές περιοχές της περιφέρειας που δεν διαθέτους πόρους υγειονομικής περίθαλψηςAP Photo/Sakchai Lalit

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian υπάρχουν πολλές αναφορές για μαζικές μολύνσεις, θανάτους και προβλήματα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, σε ολόκληρη την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπου οι αρχές λένε ότι οι μολύνσεις δεν έχουν ακόμη κορυφωθεί.

Η Κίνα αντιμέτωπη με νέο κύμα εξάπλωσης

Υπενθυμίζεται ότι, η Κίνα έβαλε τέλος στην απομόνωση την Κυριακή (8/1), όπου ήρε το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Έπειτα από τρία χρόνια απομόνωσης και κατόπιν κοινωνικών αναταραχών στο εσωτερικό της χώρας καθώς και πιέσεων στην οικονομική της ευρωστία, η Κίνα αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική της «μηδενικής COVID-19» τον Δεκέμβριο, με τον τερματισμό του μέτρου της υποχρεωτικής καραντίνας για τους ταξιδιώτες που καταφθάνουν από το εξωτερικό, να αποτελεί την επισφράγιση μιας νέας ημέρας για τους πολίτες της.

Η ανακοίνωση της κατάργησης της καραντίνας οδήγησε τους Κινέζους να κάνουν πολλά σχέδια για ταξίδια στο εξωτερικό, με θεαματική αύξηση της κυκλοφορίας στους ιστοτόπους ταξιδιωτικών κρατήσεων.

Ωστόσο, ενώ οι Κινέζοι πολίτες απολαμβάνουν ένα ακόμη βήμα προς τη ζωή, όπως ήταν πριν την έλευση της πανδημίας, οι ανησυχίες για τους πιο ευάλωτους, για το γηραιό αλλά και τον πιο φτωχό πληθυσμό της χώρας να φουντώνουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ