ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Παραίτηση Ταραμπέλα από επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο - «Ποτέ δεν πήρα χρήματα»

Qatar Gate: Παραίτηση Ταραμπέλα από επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο - «Ποτέ δεν πήρα χρήματα»
Ο Ταραμπέλα είναι ένας από τους δύο ευρωβουλευτές που αντιμετωπίζουν την άρση ασυλίας εν μέσω ισχυρισμών ότι πολιτικοί της ΕΕ δέχθηκαν χρήματα από το Κατάρ και το Μαρόκο European Parliament (S&D, Belgium)

Μετά την ηχηρή παραίτηση της Μαρί Αρενά από την προεδρία της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σειρά είχε ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα. Ο Βέλγος σοσιαλιστής παραιτήθηκε την Πέμπτη από μέλος και αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Κατάρ και σε άλλες χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, γνωστής ως DARP, όπως αναφέρεται στο Politico.

Ο Ταραμπέλα είναι ένας από τους δύο ευρωβουλευτές που αντιμετωπίζουν την άρση ασυλίας εν μέσω ισχυρισμών ότι πολιτικοί της ΕΕ δέχθηκαν χρήματα από το Κατάρ και το Μαρόκο.

Επιμένει στην αθωότητά του

Η απόφαση του Ταραμπέλα να παραιτηθεί από το DARP έρχεται μία ημέρα μετά την οριστική παραίτηση της συναδέλφου του νομοθέτη του S&D, Μαρία Αρενά, από τον ρόλο της ως προέδρου της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα - λίγες ώρες αφότου το POLITICO ανέφερε ότι απέτυχε να δηλώσει ένα πληρωμένο ταξίδι στο Κατάρ.

Οι δηλώσεις του Ταραμπέλα: «Έμεινα στο Βέλγιο με την ελπίδα να με ανακρίνει η αστυνομία, να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις της και να βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερο τη δικαιοσύνη. Δεν έχω απολύτως τίποτα να κρύψω».

«Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι, μπορεί να μην έχουμε πάντα την ίδια άποψη για τα πάντα, κάποιοι δεν συμμερίστηκαν τη διαφοροποιημένη άποψή μου για το ζήτημα του Κατάρ και το αποδέχομαι.

Ποτέ δεν έλαβα χρήματα για να πω αυτό που σκέφτομαι, ποτέ δεν έλαβα χρήματα για να πω πράγματα που δεν σκέφτομαι. Οι πεποιθήσεις και τα ιδανικά μου δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ προς πώληση. Θα αγωνιστώ για να αναγνωριστεί αυτό».

Διεγράφη από το κόμμα του

Εξάλλου, αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο Ταραμπέλα διεγράφη και από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βαλλονίας.

Η επιτροπή κανόνων του κόμματος άκουσε τον Ταραμπέλα, αλλά διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες για μια απόφαση. Μια ομάδα του προέδρου και των αντιπροέδρων του κόμματος, ωστόσο, προχώρησε διαγράφοντας τον Ταραμπέλα ούτως ή άλλως.

Ο ευρωβουλευτής, πάντως, μετά τις υπόνοιες για εμπλοκή του στο Qatar Gate μίλησε στη βελγική Le Soir, όπου μεταξύ άλλων υπερασπίστηκε τον εαυτό του, μίλησε για την αλλαγή της στάσης του απέναντι στο Κατάρ, καθώς και για τις υποψίες για διαφθορά. «Δεν έλαβα ποτέ δώρο από το Κατάρ. Θα τους είχα καταγγείλει αν είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν» είπε χαρακτηριστικά στη γαλλική Le Soir.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ