ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έχει γίνει «ντε φάκτο» μέλος του ΝΑΤΟ δηλώνει ο υπουργός Άμυνας

Ουκρανία: Έχει γίνει «ντε φάκτο» μέλος του ΝΑΤΟ δηλώνει ο υπουργός Άμυνας
Η Ουκρανία και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ AP Photo/Efrem Lukatsky

«Ντε φάκτο» μέλος του ΝΑΤΟ έχει γίνει η Ουκρανία, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ολέξι Ρεζνίκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC την Παρασκευή (13/1).

Ειδικότερα, στο φόντο της σφοδρής επίθεσης που δέχεται ο ουκρανικός στρατός στην πόλη Σολεντάρ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ο Ρεζνίκοφ εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην προμήθεια από τη Δύση προς την Ουκρανία τεθωρακισμένων και μαχητικών αεροσκαφών, παρά την απροθυμία κάποιων εν μέσω φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Αυτή η ανησυχία για το επόμενο επίπεδο κλιμάκωσης, για μένα, είναι ένα είδους πρωτοκόλλου», δήλωσε, απορρίπτοντας τους φόβους ότι η προμήθεια νέων όπλων μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση από τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ. «De facto» όχι «de jure» (εκ του νόμου), δήλωσε «διότι έχουμε τα όπλα και τη γνώση για το πώς να τα χρησιμοποιήσουμε».

«Είναι αλήθεια. Είναι γεγονός», πρόσθεσε, χωρίς να βλέπει «για ποιο λόγο» οι δηλώσεις αυτές μπορεί να είναι αμφιλεγόμενες. «Είμαι σίγουρος ότι, στο άμεσο μέλλον, θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ de jure», δήλωσε.

Αναφορικά με το ενεργό μέτωπο στη Σολεντάρ, ο Ουκρανός υπουργός ανέφερε πως η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη» αλλά «υπό έλεγχο», εξηγώντας ότι οι μισθοφόροι της οργάνωσης Wagner χρησιμοποιούνται στο «ένα κύμα μετά το άλλο» επίθεσης, κάτι που οδηγεί σε πολλούς θανάτους. Η οργάνωση «πρέπει με κάποιο τρόπο να αποδείξει ότι είναι καλύτερη από τον τακτικό στρατό της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, «περίπου 500 ή 600» Ρώσοι μαχητές σκοτώνονται κάθε μέρα στη χώρα, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, χάνει το ένα δέκατο του αριθμού αυτού, ισχυρισμοί που δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ