ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση Frontex: Σχεδόν 330.000 μετανάστες πέρασαν στην Ευρώπη το 2022 - Οι μισοί από τα Βαλκάνια

Έκθεση Frontex: Σχεδόν 330.000 μετανάστες πέρασαν στην Ευρώπη το 2022 - Οι μισοί από τα Βαλκάνια
Σύροι και οι Αφγανοί ήταν επίσης από τις πιο συχνά αναφερόμενες εθνικότητες στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου AP Photo / Czarek Sokolowski

Περίπου 330.000 παράτυπες διελεύσεις καταγράφηκαν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης το 2022, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από την Frontex, την υπηρεσία συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από το 2016 και αύξηση 64% από το 2021, αναφέρει η έκθεση, την οποία παρουσιάζει το Politico.

Σχεδόν οι μισές διελεύσεις (145.600) προέρχονταν από τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων - υπερδιπλάσιες από ό,τι το προηγούμενο έτος. Αυτή η διαδρομή έδειξε επίσης τη μεγαλύτερη αύξηση από τις διαδρομές που ερευνήθηκαν.

Η «Διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων» χρησιμοποιείται από μετανάστες για να περάσουν στην ΕΕ μέσω πολλών Βαλκανικών χωρών, δηλαδή Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Frontex, πέρυσι οι περισσότεροι μετανάτες που πέρασαν στην Ευρώπη ήταν Σύροι, Αφγανοί και Τούρκοι πολίτες.

Οι Σύροι και οι Αφγανοί ήταν επίσης από τις πιο συχνά αναφερόμενες εθνικότητες στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου (πέρασμα προς Βουλγαρία, Κύπρο και Ελλάδα), όπου ο αριθμός των διελεύσεων διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2021.

Περίπου 13 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες, στους οποίους χορηγήθηκε ειδική προστασία από την Ευρώπη αφού εγκατέλειψαν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα τους και καταμετρήθηκαν χωριστά, διέσχισαν επίσης τα σύνορα της ΕΕ το 2022. Ωστόσο, λιγότερο από το ένα τέταρτο από αυτούς βρίσκονταν ακόμη εντός των συνόρων της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτος.

«Η ευρεία υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία η άνευ προηγουμένου υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων σε ευρωπαϊκά εδάφη έχει προκαλέσει επικριτικά σχόλια που μιλούν για ρατσισμό, και διαφορετική μεταχείριση των Άραβων ή Αφρικανών προσφύγων», καταλήγει το δημοσίευμα του Politico.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ