ΚΟΣΜΟΣ

Συζητήσεις Γερμανίας - Ιράκ για εισαγωγή φυσικού αερίου

Συζητήσεις Γερμανίας - Ιράκ για εισαγωγή φυσικού αερίου
Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε πως η χώρα του βρίσκεται σε συζητήσεις, για αγορά φυσικού αερίου - κυρίως για βιομηχανική χρήση από το Ιράκ AP Photo / Michael Sohn

Η Γερμανία μπορεί να διαθέτει, όπως αναφέρει επίσημα η Καγκελαρία, επάρκεια σε φυσικό αέριο για ολόκληρο τον εφετινό χειμώνα με πληρότητα στις δεξαμενές που αγγίζει το 90% αλλά δεν σταματά να εξετάζει νέες ενεργειακές συνεργασίες που θα δώσουν την απαραίτητα μακροπρόθεσμη σταθερότητα που αναζητά μετά την πλήρη παύση αγοράς ρωσικού αερίου.

Σήμερα ο Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε πως η χώρα του βρίσκεται σε συζητήσεις, και μάλιστα αρκετά προχωρημένες, για αγορά φυσικού αερίου – κυρίως για βιομηχανική χρήση από το Ιράκ.

Οι συγκεκριμένες συζητήσεις έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες σήμερα στο Βερολίνο με αφορμή την επίσκεψη του Ιρακινού Πρωθυπουργού, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι. Εκτός από το ενεργειακό ζητήματα ασφαλείας αλλά και επενδύσεων φαίνεται πως απασχόλησαν τους δύο επικεφαλής των Κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδουν Γερμανικά μέσα η Βαγδάτη φαίνεται να έδωσε ένα πλαίσιο επενδύσεων Γερμανικών βιομηχανιών απευθείας στο Ιράκ με εξασφαλισμένους ενεργειακούς πόρους, κάτι το οποίο θα μειώσει τόσο το κόστος μεταφοράς ενέργειας όσο και το ρίσκο. Σημειώνεται πως το Ιράκ έχει εμφανιστεί θετικό να διανείμει φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας και δεν ήταν αρνητικό ούτε στην πρόταση για συμμετοχή στον υπό δημιουργία ενεργειακό κόμβο που η Μόσχα και η Άγκυρα προχωρούν από κοινού.

Η Γερμανία στην έναρξη του πολέμου και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο εμφάνιζε ενεργειακή εξάρτηση που άγγιζε το 55%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ