ΚΟΣΜΟΣ

Εκδόθηκε ανθολογία με τις σημαντικότερες ομιλίες του Πούτιν

Εκδόθηκε ανθολογία με τις σημαντικότερες ομιλίες του Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνει τον εναρκτήριο χαιρετισμό στην καμπάνια για τον εθελοντισμό εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018 και του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών (Confederations Cup) το 2017 στη Μόσχα. Το ημερολόγιο γράφει Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016 REUTERS/Maxim Shemetov

Με λιγότερα από 25 ευρώ, οι Ρώσοι αναγνώστες μπορούν να αποκτήσουν την ανθολογία των ομιλιών του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν (Vladimir Putin).

Το τρίτομο έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σήμερα, στο άνοιγμα του ετήσιου φεστιβάλ «Κόκκινη Πλατεία», που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Μόσχα και το οποίο θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Στο φεστιβάλ, που είναι είναι αφιερωμένο στα γενέθλια του Αλεξάντερ Πούσκιν και την Ημέρα Ρωσικής Γλώσσας, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ανάμεσα σε περισσότερους από 100.000 τίτλους από 400 Ρώσους εκδότες, αγοράζοντας βιβλία με έκπτωση 25%.

Δείγμα των γεωπολιτικών διαστάσεων της γιορτής είναι ότι για πρώτη φορά θα συμπεριλαμβάνονται και Λευκορώσοι εκδότες στα περίπτερα. Όπως δε τονίζει ο Βλαντιμίρ Τολστόι (Vladimir Tolstoy)πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, σύμβουλος του Πούτιν για θέματα πολιτισμού και δισέγγονος του Λέο Τολστόι– το φεστιβάλ αναβιώνει μια παράδοση της εποχής του Μεγάλου Πέτρου.

Russia 2016 06 03 лого ава

Στην εποχή Πούτιν, τα φώτα της δημοσιότητας έκλεψε ένα βιβλίο για τον Πούτιν. Οι «Άμεσες Ομιλίες» του μοσχοβίτικου εκδοτικού οίκου Ζvonnitsa-MG περιέχουν τα παραδοσιακά «διαγγέλματα προς το Έθνος» του Ρώσου προέδρου, αλλά και μερικές από τις χαρακτηριστικότερες ομιλίες των πρώτων ετών της παρουσίας του στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ρωσίας.

Οι υπεύθυνοι του εκδοτικού οίκου συγκέντρωσαν το υλικό από την ιστοσελίδα της ρωσικής προεδρίας. Δεν έγινε γνωστό αν θα ζητηθούν πνευματικά δικαιώματα, για ένα βιβλίο που κατά πάσα πιθανότητα να ακουστεί περισσότερο από όσο θα διαβαστεί.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά Μέσα, ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει την επίσημη βιογραφία του Ρώσου προέδρου και όλες τις ομιλίες του προς το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο την περίοδο από το 2000 έως σήμερα. Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει όλες τις επίσημες ανακοινώσεις του από τα χρόνια της πρωθυπουργίας του έως σήμερα και ο τρίτος αντίστοιχο υλικό από το 2001 και το 2002.

«Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε κι άλλο μέχρι το 2016», δήλωσε στο RIA Novosti o επιμελητής του έργου.

«Η ειλικρίνεια του ενδέχεται να δυσαρεστήσει τους Αμερικανούς, τους Γάλλους ή τους Γερμανούς, όμως χωρίς αυτή, η νέα παγκόσμια τάξη, οι νέες διεθνείς σχέσεις δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκδότης Γκεόργκι Ζάιτσεφ (Georgiy Zaitsev).

Αγιογραφώντας τον Πούτιν, είπε ότι το βιβλίο αυτό αντιπροσωπεύει για τον ίδιο «ένα μοναδικό πορτρέτο της εποχής», με τον Πούτιν «πρωταγωνιστή του 21ου αιώνα» και «ισότιμο στο πλάι προσωπικοτήτων όπως ο Σαρλ Ντε Γκολ ή ο Φιντέλ Κάστρο».

Όπως εξήγησε, η πρώτη προεδρική θητεία του ήταν αφιερωμένη στην διατήρηση της ενότητας του ρωσικού κράτους και η δεύτερη στο να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Οι τρεις τόμοι των 416 σελίδων θα είναι «σίγουρα απαραίτητοι σε όλους», πρόσθεσε.

«Μοιάζει με χρονομηχανή. Αισθάνομαι ότι επιστρέφω στην παιδική μου ηλικία», δήλωσε ο Ντμίτρι Γκούμπιν (Dmitry Gubin). Μιλώντας στη Φωνή της Αμερικής, ο γνωστός Μοσχοβίτης δημοσιογράφος εκτίμησε ότι το εν λόγω βιβλίο θα βρει τη θέση του στα ράφια της ρωσικής γραφειοκρατίας, αλλά θα ξεχαστεί όταν παρέλθει η εποχή Πούτιν.

Russia 2016 06 03 Putin book b ef90b8e1f1bb03a984af7053d07f64a1

Ο πρώτος τόμος από τις Pryamyye Rechi («Άμεσες Ομιλίες»). Με τους τρεις αυτούς τόμους ο Πούτιν έρχεται τέταρτος μετά από τους 55 τόμους των απάντων του Βλαντιμίρ Λένιν, τους 14 τόμους του Ιωσήφ Στάλιν και τους 4 τόμους του Λεονίντ Μπρέζνιεφ - Πηγή: Center for Political Analysis

Όπως αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ (Dmitry Peskov) εξήγησε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η ρωσική προεδρία δεν γνώριζε για αυτήν την πρωτοβουλία. Αναφερόμενος στο βιβλίο έκανε λόγο για «απάνθισμα των ομιλιών του προέδρου για όποιον ενδιαφέρεται». Φρόντισε, όμως, να επισημάνει ότι «αυτό είναι πάντοτε κάτι θετικό».

«Είναι λογικό και φυσικό να υπάρχει ενδιαφέρον για τον Πούτιν, δεδομένων των ποσοστών ρεκόρ δημοτικότητας και επιδοκιμασίας στη Ρωσία αλλά και στο εξωτερικό», συνέχισε ο Πεσκόφ σε μία ενημέρωση που κατά τ' άλλα επικεντρώθηκε στην προετοιμασία της συνάντησης των προέδρων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού τον ερχόμενο Ιούλιο ή Αύγουστο.

Επισκεπτόμενος το περυσινό φεστιβάλ στην Κόκκινη Πλατεία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν –του οποίου η δημοφιλία έχει εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο– είχε υποσχεθεί να διαθέσει 50 εκατ. ρούβλια (800.000 ευρώ με τιμές '15) από τον προσωπικό του λογαριασμό για την υποστήριξη και διανομή παιδικής λογοτεχνίας σε όλη τη ρωσική επικράτεια.

Το φεστιβάλ βιβλίου της Κόκκινης Πλατείας διοργανώνεται από τη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τύπου και Μαζικών Επικοινωνιών (Rospechat). Η υπηρεσία –που επιβλέπει μεταξύ άλλων το διαδίκτυο– υπήρξε κάποτε το ρωσικό υπουργείο Τύπου. Πέρυσι, βρέθηκε στο επίκεντρο της διένεξης με την Ουκρανία, όταν η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει 38 ρωσικά βιβλία, οι συγγραφείς των οποίων βρίσκονται στον στενό κύκλο του Πούτιν, κλιμακώνοντας έτσι τον λεγόμενο «πολιτιστικό πόλεμο» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κατά πάσα πιθανότητα οι «Άμεσες Ομιλίες» δεν θα (ξανα)διαβαστούν στο Κίεβο.

Russia 2016 06 03 Putin book сесл

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο περυσινό φεστιβάλ βιβλίου στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, που υπήρξε το αποκορύφωμα της ανακήρυξης του 2015 ως έτους λογοτεχνίας - Πηγή: Rospechat

ΔΗΜΟΦΙΛΗ