ΚΟΣΜΟΣ

Δεν θα επιδιώξει δεύτερη θητεία ο Γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ

Δεν θα επιδιώξει δεύτερη θητεία ο Γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ
Ο Γερμανός πρόεδρος Γιοαχίμ Γκάουκ και η σύντροφός του Ντανιέλα Σαντ περιστοιχίζονται από 750 πολιτικούς από όλες τις περιφέρειες της χώρας, στην εκδήλωση της γερμανικής προεδρίας για την Ημέρα του Συντάγματος, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 στην προεδρική κατοικία του Schloss Bellevue στο Βερολίνο REUTERS/Markus Schreiber/ Pool

Την απόφαση να μην επιδιώξει δεύτερη θητεία φέρεται να έλαβε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ (Joachim Gauck).

Τις σχετικές πληροφορίες επικαλείται η εφημερίδα Bild, υποστηρίζοντας ότι μόνο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) γνώριζε για την απόφασή του. Όπως αναφέρεται στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας, η απόφαση του Γκάουκ δεν έχει πολιτικό κίνητρο, θεωρείται όμως ότι προσθέτει ένα ακόμα πρόβλημα στον μεγάλο συνασπισμό της τρίτης κυβέρνησης Μέρκελ και ήδη κάνει μονοπωλεί το ενδιαφέρον των γερμανικών Μέσων.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Γκάουκ και η κ. Μέρκελ θα δειπνήσουν στο προεδρικό μέγαρο Bellevue, ώστε να συζητήσουν για τον διάδοχο του κατά τα φαινόμενα απερχόμενου προέδρου, ενώ η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται από την γερμανική προεδρία την ερχόμενη Τρίτη.

Ο επόμενος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας θα εκλεγεί στις 12 Φεβρουαρίου του 2017, λίγους μόνο μήνες πριν από τις γενικές εκλογές που αναμένονται το φθινόπωρο του ίδιου έτους.

Όπως επισημαίνει η Bild, ο κ. Γκάουκ κατέληξε σε αυτή την απόφαση κυρίως για προσωπικούς λόγους, καθώς κατά τη λήξη της δεύτερης θητείας του θα ήταν 82 ετών. Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70% των Γερμανών επιθυμεί την παραμονή του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, προς αυτή την κατεύθυνση τον προέτρεψε και η σύντροφός του Ντανιέλα Σαντ (Daniela Schadt).

Μεταξύ των υποψηφίων διαδόχων του κ. Γκάουκ θεωρούνται ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (CDU), ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ (SPD), ο πρόεδρος της Bundestag Νόρμπερτ Λάμερτ (CDU) και η καθηγήτρια Γιούτα Αλμεντίνγκερ (SPD).

Στιγμιότυπο από την πυρσοφορία του Großer Zapfenstreich, την πρωσικής προέλευσης στρατιωτική τελετή αποχώρησης προς τιμήν των ομοσπονδιακών προέδρων της Γερμανίας, εδώ προς τιμήν του Κρίστιαν Γουλφ (Christian Wulff), προκατόχου του προέδρου Γκάουκ - Πηγή: Phoenix

ΔΗΜΟΦΙΛΗ