ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ για την εκτέλεση Ακμπάρι: Η ΕΕ καταδικάζει το φρικτό συμβάν

Μπορέλ για την εκτέλεση Ακμπάρι: Η ΕΕ καταδικάζει το φρικτό συμβάν
Η ΕΕ καλεί την αποχή του Ιράν από οποιεσδήποτε μελλοντικές εκτελέσεις AP Photo/Jean-Francois Badias

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, με ανακοίνωσή του καταδικάζει την θανάτωση του Ιρανο-Βρετανού υπηκόου Αλιρεζά Ακμπάρι, και απευθύνει έκκληση προς το Ιράν να καταργήσει τη θανατική ποινή.

Εκ μέρους της ΕΕ αναφέρει πως, «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την εκτέλεση στο Ιράν του Ιρανο-Βρετανού υπηκόου Αλιρεζά Ακμπάρι και υπενθυμίζει για άλλη μια φορά την έντονη αντίθεσή της στην θανατική ποινή υπό οποιαδήποτε περίσταση.

Εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του κ. Ακμπάρι και εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εκτέλεση ενός Ευρωπαίου πολίτη είναι ένα φρικτό προηγούμενο που θα παρακολουθήσει στενά η ΕΕ», επισημαίνεται.

«Επίσης, τονίζεται ότι η θανατική ποινή παραβιάζει το αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή που κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αποτελεί την έσχατη σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική τιμωρία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Τέλος, η ΕΕ καλεί για την αποχή του Ιράν από οποιεσδήποτε μελλοντικές εκτελέσεις και να ακολουθήσει συνεπή πολιτική για την κατάργηση της θανατικής ποινής», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ