ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύφθηκε το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο για το 2023

Αποκαλύφθηκε το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο για το 2023
Το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο για το 2023 Pixabay

Τρία ασιατικά διαβατήρια προσφέρουν στους κατόχους τους μεγαλύτερη ελευθερία για την πραγματοποίηση ταξιδιών παγκοσμίως από αυτές οποιασδήποτε άλλης χώρας, σύμφωνα με μια νέα τριμηνιαία έκθεση που κυκλοφόρησε από την εταιρεία παροχής συμβουλών για την ιθαγένεια και τη διαμονή με έδρα το Λονδίνο, Henley & Partners.

Οι πολίτες της Ιαπωνίας απολαμβάνουν πρόσβαση χωρίς βίζα ή βίζα κατ' απαίτηση σε ρεκόρ 193 προορισμών σε όλο τον κόσμο, λίγο πιο μπροστά από τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα, των οποίων οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα 192 προορισμούς.

Τα παγκόσμια ταξίδια βρίσκονται πλέον στο 75% περίπου των επιπέδων πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Henley Passport Index, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).

Κάτω από την πρώτη τριάδα της Ασίας, μια πληθώρα ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται κοντά στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Η Γερμανία και η Ισπανία βρίσκονται ισόπαλες με 190 προορισμούς και ακολουθούν η Φινλανδία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο με 189.

Έπειτα, η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία βρίσκονται στην πέμπτη θέση, ενώ η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στο Νο. 6.

Η Νέα Ζηλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν την εμφάνισή τους στο Νο. 7, δίπλα στο Βέλγιο, τη Νορβηγία, την Ελβετία και την Τσεχία.

Οι Αφγανοί υπήκοοι βρίσκονται για άλλη μια φορά στο κάτω μέρος του δείκτη και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μόλις 27 χώρες χωρίς να απαιτείται βίζα εκ των προτέρων.

Σύμφωνα με το CNNi, η λίστα της Henley & Partner είναι ένας από τους πολλούς δείκτες που δημιουργήθηκαν από χρηματοπιστωτικές εταιρείες για την ταξινόμηση των παγκόσμιων διαβατηρίων σύμφωνα με την πρόσβαση που παρέχουν στους πολίτες τους.

Ο δείκτης Henley Passport Index κατατάσσει 199 διαβατήρια ανάλογα με τον αριθμό των προορισμών στους οποίους μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κάτοχοί τους χωρίς προηγούμενη απαίτηση βίζας. Ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και όταν τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στην πολιτική θεωρήσεων.

Τα καλύτερα διαβατήρια για το 2023, σύμφωνα με το Henley Passport Index

  1. Ιαπωνία (193 προορισμοί)
  2. Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα (192 προορισμοί)
  3. Γερμανία, Ισπανία (190 προορισμοί)
  4. Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο (189 προορισμοί)
  5. Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία (188 προορισμοί)
  6. Γαλλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο (187 προορισμοί)
  7. Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες, Τσεχία (186 προορισμοί)
  8. Αυστραλία, Καναδάς, Ελλάδα, Μάλτα (185 προορισμοί)
  9. Ουγγαρία, Πολωνία (184 προορισμοί)
  10. Λιθουανία, Σλοβακία (183 προορισμοί)

Τα χειρότερα διαβατήρια για το 2023, σύμφωνα με τον δείκτη Henley Passport Index

Αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα ή βίζα κατά την άφιξη σε 40 ή λιγότερες χώρες. Αυτές περιλαμβάνουν:

  1. Βόρεια Κορέα (40 προορισμοί)
  2. Νεπάλ, παλαιστινιακό έδαφος (38 προορισμοί)
  3. Σομαλία (35 προορισμοί)
  4. Υεμένη (34 προορισμοί)
  5. Πακιστάν (32 προορισμοί)
  6. Συρία (30 προορισμοί)
  7. Ιράκ (29 προορισμοί)
  8. Αφγανιστάν (27 προορισμοί)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ