ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Στο έλεος της κακοκαιρίας για δεύτερη φορά

Καλιφόρνια: Στο έλεος της κακοκαιρίας για δεύτερη φορά
Από τις ακραίες κακοκαιρίες έχουν χάσει τη ζωή τους 20 άνθρωποι τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, η Καλιφόρνια, είναι αντιμέτωπη με σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, καθώς καταιγίδες, χαλάζι και ορμητικά νερά παρασύρουν τα πάντα στο διάβα τους. Η πολιτεία των ΗΠΑ, είναι κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού, όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς και από τις εικόνες που μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής.

Μάλιστα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, το οδόστρωμα έχει υποχωρήσει καθώς από τις απανωτές καταιγίδες δεν προλαβαίνουν να επισκευάσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Οι κάτοικοι ανησυχούν, καθώς το νερό από τη θάλασσα έχει αρχίσει και «εισβάλει» στα σπίτια τους, και χιλιάδες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ τις τελευταίες μέρες, έχουν χάσει την ζωή τους 20 άνθρωποι.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κυρήξει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Υπενθυμίζεται ότι η κακοκαιρία έχει «χτυπήσει» την Καλιφόρνια και τις 26 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα επίσης να προκληθούν πλημμύρες, διακοπές ρεύματος, κατολισθήσεις, εκκενώσεις οικισμών και αποκλεισμοί οδικών αρτηριών.

Με βάση το διάταγμα του Τζο Μπάιντενπροσφέρεται ομοσπονδιακή βοήθεια για τη στήριξη των προσπαθειών των πολιτειακών και τοπικών αρχών, καθώς και των αυτοχθόνων στα εδάφη δικαιοδοσίας τους, στις περιοχές που έχουν πληγεί από σφοδρές καταιγίδες, πλημμύρες και κατολισθήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Το προεδρικό διάταγμα καθιστά επίσης διαθέσιμη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε πληγέντες στις κομητείες Μέρσεντ, Σακραμέντο και Σάντα Κρούζ, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Μετά τη σφοδρή κακοκαιρία, οι κάτοικοι στην Καλιφόρνια ετοιμάζονται σήμερα για νέες σφοδρές βροχοπτώσεις ύστερα από τρεις εβδομάδες με πρωτόγνωρα επίπεδα βροχής. Σημαντικό κύμα βροχοπτώσεων –και χιονοπτώσεων στα βουνά– σάρωσε χθες πολλές περιοχές της πολιτείας, της πολυπληθέστερης στις ΗΠΑ, όπου το έδαφος είναι ήδη κορεσμένο από τα νερά της βροχής.

Νέο «ατμοσφαιρικό ποτάμι», στενή ζώνη στην ατμόσφαιρα που μεταφέρει τεράστιες ποσότητες υγρασίας από τις τροπικές περιοχές, αναμένεται αύριο, Δευτέρα, ημέρα αργίας στις ΗΠΑ, φέρνοντας «νέα κύματα ακραίας βροχόπτωσης», όπως προέβλεψε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το δίκτυο ηλεκτροδότησης έχει ήδη επηρεαστεί, ενώ καλλιεργήσιμες εκτάσεις και δρόμοι έχουν πλημμυρίσει. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένει «καταστροφικές πλημμύρες» στις περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου στην κοιλάδα του ποταμού Σαλίνας, μεγάλη αγροτική περιοχή στο νότιο τμήμα του κόλπου του Σαν Φρανσκίσκο.

«Δεν έχει τελειώσει», προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, εκτιμώντας ότι ακόμα και αν μειωθεί η ένταση της βροχής, το έδαφος είναι ήδη κορεσμένο από το νερό και άρα συνεχίζει να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων. Αναγνωρίζοντας την κόπωση των Καλιφορνέζων ύστερα από πολλές εβδομάδες βροχοπτώσεων, δήλωσε: «Προσεύχομαι όλοι μας να διατηρήσουμε την επαγρύπνησή μας και την κοινή μας λογική για τις επόμενες 24-48 ώρες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ