ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στους 35 οι νεκροί από το ρωσικό πλήγμα στη Ντνίπρο

Ουκρανία: Στους 35 οι νεκροί από το ρωσικό πλήγμα στη Ντνίπρο
Στους 35 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον ρωσικό βομβαρδισμό σε πολυκατοικία στην περιοχή Ντνίπρο, στην ανατολική Ουκρανία (Pavel Petrov, SESU via AP)

Στους 35 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον ρωσικό βομβαρδισμό σε πολυκατοικία στην περιοχή Ντνίπρο, στην ανατολική Ουκρανία.

Ο βομβαρδισμός έγινε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από το ΝΑΤΟ ότι θα σταλούν στην Ουκρανία βαρέα όπλα από τη Δύση.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό περιφερειακό κυβερνήτη Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, από το πυραυλικό πλήγμα που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον πολυκατοικίας στο Ντνίπρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

«Τριάντα εννέα άνθρωποι σώθηκαν, 75 έχουν τραυματιστεί», επεσήμανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ρεζνιτσένκο διευκρίνισε ότι «η τύχη 35 άλλων κατοίκων της πολυκατοικίας δεν είναι γνωστή», την ώρα που συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Κυριακή (14/01) ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «υπερεκτίμησε την ισχύ» των στρατευμάτων του αποφασίζοντας να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε τα λάθη τους, την απουσία ηθικού, τα προβλήματα διοίκησης, τον κακό εξοπλισμό τους» και «τις βαριές απώλειές τους», δήλωσε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Οι πρόσφατες υποσχέσεις (της Δύσης) για την παροχή βαρέων όπλων είναι σημαντικές, αναμένω ότι θα υπάρξουν και άλλες στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε ο ίδιος λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή νέας συντονιστικής διάσκεψης στη Γερμανία των δυτικών χωρών που παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία. Η διάσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου.

Οι Δυτικοί δίσταζαν για καιρό να προσφέρουν στο Κίεβο πιο βαριά όπλα, φοβούμενοι ότι θα συρθούν στον πόλεμο. Όμως στις αρχές του μήνα η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να στείλουν στην Ουκρανία άρματα μάχης: 40 γερμανικά Marder, αμερικανικά Bradley και γαλλικά AMX-10 RC.

Η Βρετανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα δώσει 14 άρματα Challenger 2 στην Ουκρανία «τις επόμενες εβδομάδες». Η ρωσική διπλωματία εκτίμησε ότι η αποστολή όπλων «αντί να επιταχύνει το τέλος των στρατιωτικών εχθροπραξιών, θα τις εντείνει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ