ΚΟΣΜΟΣ

Στα χέρια της ιταλικής αστυνομίας ο αρχιμαφιόζος Ματέο Μεσίνα Ντενάρο μετά από 30 χρόνια

Στα χέρια της ιταλικής αστυνομίας ο αρχιμαφιόζος Ματέο Μεσίνα Ντενάρο μετά από 30 χρόνια
Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, 60 ετών, ήταν καταζητούμενος από το 1993 (Carabinieri via AP)

Στα χέρια της ιταλικής αστυνομίας βρίσκεται μετά από 30 χρόνια ο αρχιμαφιόζος της Κόζα Νόστρα Ματέο Μασίνα Ντενάρο, μετά από ειδική επιχείρηση που στήθηκε για τη σύλληψή του σε ιδιωτικό νοσοκομείο του Παλέρμο.

Ο φυγόδικος αρχιμαφιόζος έφτασε στο νοσοκομείο για θεραπεία, όπου συνελήφθη από τους αστυνομικούς.

Ο Ντενάρο έχει καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξή για το ρόλο που έπαιξε στη δολοφονία δύο εισαγγελέων το 1992, τον Τζιοβάνι Φαλκόνε και τον Πάολο Μπορσελίνο.

Φωτογραφία του αρχιμαφιόζου, που κρυβόταν εδώ και 30 χρόνια (Policía italiana, LaPresse via AP)

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο «αρχινονός» βρισκόταν στην κλινική Λα Μανταλένα του Παλέρμο, όπου και πραγματοποιούσε εξετάσεις λόγω ογκολογικού προβλήματος. Μεταφέρθηκε ήδη σε μυστική τοποθεσία.

Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, 60 ετών, ήταν καταζητούμενος από το 1993. «Θα ακούσεις να μιλάνε για μένα, θα με παρουσιάσουν σαν τον διάβολο, αλλά είναι όλα ψέματα», είχε γράψει στην τότε αρραβωνιαστικιά του, πριν εξαφανιστεί.

Έχει καταδικαστεί δεκάδες φορές σε ισόβια για σειρά δολοφονιών, μεταξύ των οποίων και εκείνη του 12χρονου Τζουζέπε Ντι Ματέο δια στραγγαλισμού. Το παιδί δολοφονήθηκε μόνο και μόνο επειδή ο πατέρας του, ως μεταμελημένος μαφιόζος, είχε συνεργαστεί με την δικαιοσύνη.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για τον τελευταίο «πανίσχυρο νονό» της Κόζα Νόστρα. Για την σύλληψή του, ιδίως τα τελευταία δέκα χρόνια, ξοδεύτηκαν μεγάλα ποσά και κινητοποιήθηκαν χιλιάδες αστυνομικοί και καραμπινιέροι. Κατέστη δυνατό να εντοπιστεί και να συλληφθεί ακριβώς τριάντα χρόνια μετά τη σύλληψη του ιστορικού αρχιμαφιόζου Τοτό Ριίνα.

«Ο πόλεμος κατά της μαφίας θα συνεχιστεί αδιάκοπα. Είναι μια μεγάλη νίκη του ιταλικού κράτους, που αποδεικνύει ότι δεν το βάζει κάτω και καταπολεμά αποτελεσματικά την μαφία», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ