ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αυξάνονται οι νεκροί από τον βομβαρδισμό στη Ντνίπρο - Τι ισχυρίζεται το Κρεμλίνο

Ουκρανία: Αυξάνονται οι νεκροί από τον βομβαρδισμό στη Ντνίπρο - Τι ισχυρίζεται το Κρεμλίνο
Διασώστες μεταφέρουν μια τραυματισμένη γυναίκα μακριά από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας στο Ντνίπρο (AP Photo/Yevhenii Zavhorodnii)

Σε τουλάχιστον 37 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον ρωσικό βομβαρδισμό πολυκατοικίας στη Ντνίπρο, στην ανατολική Ουκρανία, το Σάββατο. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του αρνήθηκε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο συγκροτήματα κατοικιών κατά την πυραυλική τους επίθεση. Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα σταλούν στη χώρα βαρέα όπλα από τη Δύση.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό περιφερειακό κυβερνήτη Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, από το πυραυλικό πλήγμα που εξαπέλυσε η Ρωσία το Σάββατο εναντίον πολυκατοικίας στο Ντνίπρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

«Τριάντα εννέα άνθρωποι σώθηκαν, 75 έχουν τραυματιστεί», επεσήμανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ρεζνιτσένκο διευκρίνισε ότι «η τύχη 35 άλλων κατοίκων της πολυκατοικίας δεν είναι γνωστή», την ώρα που συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε σήμερα, Δευτέρα (15/1) ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έβαλαν στο στόχαστρο συγκροτήματα κατοικιών κατά την πυραυλική τους επίθεση στην Ουκρανία.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν βομβαρδίζουν κτήρια με κατοικίες, ούτε τις μη στρατιωτικές υποδομές, βομβαρδίζουν στρατιωτικούς στόχους», σημείωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην Ντνίπρο είναι αποτέλεσμα των ουκρανικών αντιαεροπορικών πυραύλων και του αντιαεροπορικού συστήματος άμυνας.

Αναφορικά με τα άρματα μάχης που προγραμματίζει να στείλει η Βρετανία στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ σημείωσε πως «θα καούν».

Το Λονδίνο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα αποστείλει στο Κίεβο 14 από τα άρματα μάχης του Challenger 2, όπως και άλλη προηγμένη υποστήριξη πυροβολικού τις ερχόμενες εβδομάδες.

«Χρησιμοποιούν αυτήν την χώρα ως εργαλείο για να επιτύχουν τους αντιρωσικούς τους σκοπούς», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Αυτά τα άρματα μάχης καίγονται και θα καούν ακριβώς όπως τα υπόλοιπα», πρόσθεσε.

Οι νέες προμήθειες από χώρες όπως η Βρετανία και η Πολωνία δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο, τόνισε επίσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κατέληξε λέγοντας ότι οποιαδήποτε σύγκρουση ανάμεσα στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και της Ιδιωτικής Στρατιωτικής Εταιρείας Wagner «υφίσταται αποκλειστικά στον ενημερωτικό χώρο», υπονοώντας ότι ήταν εφεύρεση των μέσων ενημέρωσης.

TASS: Η Ρωσία παρήγαγε τις πρώτες πυρηνικές κεφαλές για τις υπερτορπίλες Ποσειδών

Η Ρωσία παρήγαγε τις πρώτες πυρηνικές κεφαλές για τις υπερτορπίλες Ποσειδών με τις οποίες θα εξοπλιστεί το πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο αμυντική πηγή την οποία δεν κατονομάζει.

«Τα πρώτα πυρομαχικά Ποσειδών κατασκευάστηκαν και το υποβρύχιο Belgorod θα τα παραλάβει στο εγγύς μέλλον», δήλωσε η πηγή, σύμφωνα με το TASS.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε μιλήσει για πρώτη φορά το 2018 για το όπλο που θα γινόταν γνωστό με την ονομασία Ποσειδών, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα θεμελιωδώς νέου τύπου στρατηγικό πυρηνικό όπλο με τη δική του πηγή πυρηνικής ενέργειας.

Στην ομιλία του το 2018, ο Πούτιν δήλωσε πως το βεληνεκές της τορπίλης θα είναι απεριόριστο και ότι θα μπορεί να λειτουργεί σε ακραία βάθη και με ταχύτητα πολλαπλάσια αυτών οποιουδήποτε υποβρυχίου ή άλλων τορπιλών.

«Κάνουν πολύ χαμηλό θόρυβο, έχουν μεγάλες δυνατότητες ελιγμών και είναι πρακτικά αδύνατο να καταστραφούν από τον εχθρό. Δεν υπάρχει κανένα όπλο σήμερα στον κόσμο που να μπορεί να τις αντιμετωπίσει», είχε δηλώσει ο Πούτιν.

Νέα όπλα θα στείλει το ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες Κυριακή ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «υπερεκτίμησε την ισχύ» των στρατευμάτων του αποφασίζοντας να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε τα λάθη τους, την απουσία ηθικού, τα προβλήματα διοίκησης, τον κακό εξοπλισμό τους» και «τις βαριές απώλειές τους», δήλωσε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Οι πρόσφατες υποσχέσεις (της Δύσης) για την παροχή βαρέων όπλων είναι σημαντικές, αναμένω ότι θα υπάρξουν και άλλες στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε ο ίδιος λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή νέας συντονιστικής διάσκεψης στη Γερμανία των δυτικών χωρών που παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία. Η διάσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου.

Οι Δυτικοί δίσταζαν για καιρό να προσφέρουν στο Κίεβο πιο βαριά όπλα, φοβούμενοι ότι θα συρθούν στον πόλεμο. Όμως στις αρχές του μήνα η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να στείλουν στην Ουκρανία άρματα μάχης: 40 γερμανικά Marder, αμερικανικά Bradley και γαλλικά AMX-10 RC.

Η Βρετανία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα δώσει 14 άρματα Challenger 2 στην Ουκρανία «τις επόμενες εβδομάδες».

Η ρωσική διπλωματία εκτίμησε ότι η αποστολή όπλων «αντί να επιταχύνει το τέλος των στρατιωτικών εχθροπραξιών, θα τις εντείνει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ