ΚΟΣΜΟΣ

Φυσικό αέριο: Αναδιάταξη ροών ενέργειας στην Ευρώπη φέρνουν οι εισαγωγές LNG - Έρευνα της Les Échos

Φυσικό αέριο: Αναδιάταξη ροών ενέργειας στην Ευρώπη φέρνουν οι εισαγωγές LNG - Έρευνα της Les Échos
Η Κροατία δεν είναι η μόνη χώρα που βλέπει τον ρόλο της να μεταβάλλεται από την ενεργειακή κρίση που κλονίζει την Ευρώπη AP Photo/Michael Sohn

Έρευνα της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Échos, κάνει λόγο για αναδιάταξη των ροών ενέργειας στην Ευρώπη με την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας Μάρκο Πρίμορατς δήλωσε πως η χώρα του επιθυμεί να καταστεί «περιφερειακός ενεργειακός κόμβος», και η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Κροατία δεν είναι η μόνη χώρα που βλέπει τον ρόλο της να μεταβάλλεται, από την ενεργειακή κρίση που κλονίζει την Ευρώπη, καθώς σχεδόν όλες οι χώρες με ακτογραμμή έχουν εισέλθει στον αγώνα για το LNG.

«Με το LNG, γινόμαστε μάρτυρες διαφοροποίησης και παγκοσμιοποίησης των προμηθειών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Το τοπίο επανασχεδιάζεται πλήρως», παρατηρεί ο αναλυτής Βιγκνουγέν του Ινστιτούτου Ντελόρ στο Παρίσι.

Ο διευθυντής του Ενεργειακού Κέντρου του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ifri) Μαρκ Αντουάν Είλ Ματζεγκά, από την μεριά του επισημαίνει ότι η ακτή της βορειοδυτικής Ευρώπης καθίσταται πλέον το κύριο σημείο εισόδου για φυσικό αέριο.

Σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να εγκαταστήσει δύο νέους σταθμούς εισαγωγής, με τον Γάλλο καθηγητή πολιτικών επιστημών Τιερί Μπρος να αναφέρει ότι «η Αθήνα εκδικείται το Βερολίνο.

Η Γερμανία ονειρευόταν να γίνει ευρωπαϊκός κόμβος φυσικού αερίου, χάρη στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που τη συνδέουν απευθείας με τη Ρωσία περνώντας κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Τελικά, η Ελλάδα είναι αυτή που θα παίξει αυτόν τον ρόλο, σε μικρότερη κλίμακα, ομολογουμένως, προμηθεύοντας φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, η οποία στερείται ρωσικού αερίου.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ