ΚΟΣΜΟΣ

Α. Μέρκελ: Να διατηρηθούν ανοιχτά σύνορα εντός ΕΕ

Α. Μέρκελ: Να διατηρηθούν ανοιχτά σύνορα εντός ΕΕ
REUTERS/Hannibal Hanschke

Καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων ζήτησε η Άγκελα Μέρκελ σε ομιλία της σε κομματική εκδήλωση στην εκλογική της περιφέρεια Μεκλεμβούργο - Πομερανία και αναφερόμενη στο μεταναστευτικό.

"Εάν τα καταφέρουμε να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, τότε θα συνεχίσουμε να κινούμαστε ελεύθερα μέσα στην περιοχή Σένγκεν", δήλωσε συμπληρώνοντας ότι, αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τότε κάθε χώρα θα επιστρέψει στην εθνική προστασία συνόρων, με συνέπειες για το νόμισμα, την οικονομία και την εσωτερική αγορά στην ΕΕ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε ότι εάν η απάντηση στην αυξανόμενη ροή προσφύγων από την Λιβύη προς την Ιταλία είναι απλώς το κλείσιμο του Μπρένερ προς την Αυστρία, "τότε θα έχει καταστραφεί η Ευρώπη".

Επισήμανε παράλληλα ότι είναι απαραίτητες επιπλέον συμφωνίες με τις χώρες γύρω από την ΕΕ.

"Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκεί, για να μπορούν να ζουν έτσι ώστε να μην αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Γι' αυτό είναι απαραίτητες περισσότερες συμφωνίες της ΕΕ, όπως αυτή με την Τουρκία. Η Ευρώπη δεν μπορεί απλώς να παρακολουθεί, όταν στην Μεσόγειο πνίγεται πάλι ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων", κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ