ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Την έκδοση της κόρης του Παντσέρι στο Βέλγιο αποφάσισαν οι Αρχές

Qatar Gate: Την έκδοση της κόρης του Παντσέρι στο Βέλγιο αποφάσισαν οι Αρχές
Οι βελγικές αρχές πιστεύουν ότι η Σίλβια Παντσέρι γνώριζε τις υποτιθέμενες δραστηριότητες του πατέρα της (AP Photo/Luca Bruno) (Φωτογραφία αρχείου)

Ιταλικό δικαστήριο αποφάσισε τη Δευτέρα (17/1) ότι η κόρη του πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι μπορεί να εκδοθεί στο Βέλγιο για κατηγορίες για την πολύκροτη υπόθεση του Qatar Gate που έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Σίλβια Παντσέρι συνελήφθη στο Μπέργκαμο της βόρειας Ιταλίας τον Δεκέμβριο, μαζί με τη μητέρα της, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, κατηγορούμενη για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εγκληματική οργάνωση.

Η ΜΚΟ του πατέρα της, Fight Impunity, είναι ανάμεσα στις οργανώσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών για το Qatar Gate.

Οι βελγικές αρχές πιστεύουν ότι η Σίλβια Παντσέρι γνώριζε τις υποτιθέμενες δραστηριότητες του πατέρα της, σύμφωνα με ένταλμα που είδε το Politico. Η ίδια αρνείται την κατηγορία, σύμφωνα με τον δικηγόρο της.

Οι εισαγγελείς των Βρυξελλών είχαν ζητήσει την έκδοση της Σίλβιας και της μητέρας της. Οι δικηγόροι της Αντζελο ντε Ρίσο και Νικόλα Κόλι υποστήριξαν ότι η έκδοσή της στο Βέλγιο όπου θα κρατείτο στη φυλακή και όχι σε κατ' οίκον περιορισμό, θα παραβίαζε τα δικαιώματά της και έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες στις βελγικές φυλακές.

Αλλά μετά από πολύωρες διαδικασίες, οι δικαστές στη Μπρέσια, κοντά στο Μιλάνο, απέρριψαν αυτά τα επιχειρήματα και ενέκριναν το αίτημα του Βελγίου έκδοσης. Η Σίλβια Παντσέρι έχει πέντε ημέρες στη διάθεσή της για να καταθέσει έφεση και δεν θα μεταφερθεί αμέσως στο Βέλγιο. Η έφεση της μητέρας της κατά της έκδοσής της θα εκδικαστεί στις 31 Ιανουαρίου.

Άρση ασυλίας για Κοτσολίνο και Ταραμπέλα ζητούν οι βελγικές Αρχές

Σημειώνεται πως η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα γνωστοποίησε χθες πως έλαβε αίτημα από τις βελγικές αρχές για άρση της βουλευτικής ασυλίας, των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα.

Όπως είπε, αυτά τα αιτήματα παραπέμφηκαν στην επιτροπή νομικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ