ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπολσονάρου παραδέχτηκε «κάποια λάθη» - «Απίστευτα επεισόδια»

Ο Μπολσονάρου παραδέχτηκε «κάποια λάθη» - «Απίστευτα επεισόδια»
Ο πρώην αρχηγός του κράτους έφυγε από τη Βραζιλία την 30ή Δεκεμβρίου, δύο ημέρες προτού αναλάβει την προεδρία ο κεντροαριστερός διάδοχός του (AP Photo/Eraldo Peres, File)

«Κάποια λάθη» στην πατρίδα παραδέχτηκε σε βίντεο προς υποστηρικτές του ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος της ΒραζιλίαςΖαΐχ Μπολσονάρου.

«Όλοι κάνουμε κάποια λάθη στο σπίτι», συμπεριλαμβανομένων μελών της εκάστοτε κυβέρνησης, είπε ο κ. Μπολσονάρου, λέγοντας ακόμα πως κατά τη διάρκεια της θητείες του «όλες οι μέρες ήταν Δευτέρες».

Ο πρώην αρχηγός του κράτους έφυγε από τη Βραζιλία την 30ή Δεκεμβρίου, δύο ημέρες προτού αναλάβει την προεδρία ο κεντροαριστερός διάδοχός του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, που τον κέρδισε στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Σε απόσπασμα βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο Metrópoles, υποστηρικτές του τον συμβουλεύουν να μην επιστρέψει στη Βραζιλία, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο τον συμπεριέλαβε πρόσφατα στον κατάλογο των προσώπων σε βάρος των οποίων διενεργεί έρευνα για τον ρόλο τους την έφοδο στις έδρες των τριών εξουσιών -δικαστικής, νομοθετικής και εκτελεστικής- στην Μπραζίλια την 8η Ιανουαρίου.

Χιλιάδες μπολσοναριστές εισέβαλαν στα κτίρια μια εβδομάδα αφού ανέλαβε ο Λούλα την προεδρία στις έδρες της προεδρίας, του Κογκρέσου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς αρνούνται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Οικτίρω αυτό που έγινε», είπε στους υποστηρικτές του ο κ. Μπολσονάρου, χαρακτηρίζοντας «απίστευτα» τα επεισόδια.

Υλικοτεχνική υποδομή, έργα τέχνης ανυπολόγιστης αξίας και επίπλωση ήταν μέρος της δημόσιας περιουσίας η οποία καταστράφηκε στις ταραχές.

Πάνω από 1.100 άνθρωποι παραμένουν υπό κράτηση από τις αρχές για την έφοδο της 8ης Ιανουαρίου, που η κυβέρνηση Λούλα, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την Πρωτοχρονιά, χαρακτηρίζει «τρομοκρατία».

Ο κ. Μπολσονάρου -που ήταν απομονωμένος και μάλλον σιωπηλός τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του- καταδίκασε τις καταστροφές μερικές ώρες αργότερα κι αρνήθηκε πως είχε την παραμικρή εμπλοκή στην επίθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ