ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ο Μπόρις Πιστόριους διορίστηκε νέος υπουργός Άμυνας

Γερμανία: Ο Μπόρις Πιστόριους διορίστηκε νέος υπουργός Άμυνας
Ο νέος υπουργός θα λάβει την Πέμπτη την εντολή διορισμού του από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και κατόπιν θα ορκιστεί στην Bundestag (Photo by Julian Stratenschulte/picture alliance via Getty Images)

Μετά την Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία υπέβαλε χθες την παραίτησή της από τη θέση της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας, η καγκελαρία ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης (17/1) τον διορισμό του Μπόρις Πιστόριους σε αντικατάστασή της.

Ο νέος υπουργός θα λάβει την Πέμπτη την εντολή διορισμού του από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και κατόπιν θα ορκιστεί στην Bundestag.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που κέρδισα έναν εξαιρετικό πολιτικό της χώρας μας για το αξίωμα του υπουργού Άμυνας. Ο Μπόρις Πιστόριους είναι ένας εξαιρετικά έμπειρος πολιτικός που έχει δοκιμαστεί στη διοίκηση, ασχολείται με την πολιτική ασφάλειας εδώ και χρόνια και με τις ικανότητές του, την επιμονή και τη μεγάλη του καρδιά, είναι ακριβώς το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί της Bundeswehr σε αυτό το σημείο καμπής», αναφέρει ο Όλαφ Σολτς.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι για την επιλογή του αντικαταστάτη της κυρίας Λάμπρεχτ έγιναν διαβουλεύσεις με την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Τον κ. Πιστόριους συνεχάρη ήδη για τον διορισμό του ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο 62χρονος Μπόρις Πιστόριους υπήρξε επί επτά χρόνια Δήμαρχος του Όσναμπρουκ και υπηρετεί ως υπουργός Εσωτερικών και Αθλητισμού στην Κάτω Σαξονία από το 2013, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Το 2019 είχε θέσει υποψηφιότητα και για την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, απέναντι και στον Όλαφ Σολτς.

Με τον διορισμό του στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, διαταράσσεται η ισορροπία αριθμού ανδρών - γυναικών και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες μετακινήσεις.

Οι πιέσεις από την αντιπολίτευση για την παραίτηση της Λάμπρεχτ από τη θέση της υπουργού είχαν ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Η ίδια είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις τον τελευταίο καιρό για σειρά λαθών που έχει διαπράξει.

Η 57χρονη Λάμπρεχτ έχει κατηγορηθεί για την αποτυχία να επαναφέρει γρήγορα τον γερμανικό στρατό, παρά το ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε για την αναμόρφωση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ