ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η οικονομία πιθανόν να συρρικνωθεί κατά 2,5% για το 2022 - Διέψευσε τα χειρότερα σενάρια

Πούτιν: Η οικονομία πιθανόν να συρρικνωθεί κατά 2,5% για το 2022 - Διέψευσε τα χειρότερα σενάρια
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο καταιγισμός δυτικών κυρώσεων άλλαξε άρδην ορισμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας, αποκόπτοντας τις μεγαλύτερες τράπεζες από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT AP Photo

Σε δύσκολη θέση φαίνεται πως βρίσκεται η οικονομία στην Ρωσία, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να προβλέπει συρρίκνωσή της για το 2022. Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε σήμερα (17/01) πως η οικονομία της χώρας του είναι πιθανό να έχει συρρικνωθεί κατά 2,5% μέσα στο 2022, αλλά τα καταφέρνει καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι περισσότεροι ειδικοί οικονομικοί αναλυτές.

Ο Πούτιν, ο οποίος μιλούσε στη διάρκεια συνάντησης με ανώτατους αξιωματούχους περιλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών και της επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε πως θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η αύξηση των πραγματικών μισθών.

«Οι ειδικοί προέβλεψαν μείωση κατά 10% και 15% ή ακόμη 20%»

«Η πραγματική δυναμική αποδείχθηκε ότι είναι καλύτερη από ό,τι προβλέπουν πολλοί ειδικοί. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, το ΑΕΠ της Ρωσίας την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022 μειώθηκε αλλά ‘μόνο’ κατά 2,1%,» είπε ο Πούτιν. «Ορισμένοι ειδικοί στη χώρα μας, για να μην αναφέρω τους ξένους, προέβλεψαν μείωση κατά 10% και 15% ή ακόμη 20%. Για το έτος ως σύνολο, αναμένεται να μειωθεί κατά 2,5%», πρόσθεσε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο καταιγισμός δυτικών κυρώσεων που ακολούθησε άλλαξε άρδην ορισμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας, αποκόπτοντας τις μεγαλύτερες τράπεζες από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT, περιορίζοντας την πρόσβασή της στην τεχνολογία και τη δυνατότητά της να εξάγει πετρέλαιο και αέριο.

Παρότι η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα έχουν παραδεχθεί τις δυσκολίες, η Μόσχα λέει πως η οικονομία της είναι ανθεκτική και πως οι κυρώσεις έχουν γυρίσει μπούμερανγκ στη Δύση προκαλώντας αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας.

Τι ανέφερε για την πορεία της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία ακολουθεί μια «θετική δυναμική» μετά την ανακοίνωση της κατάληψης της πόλης Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, μια κατάληψη την οποία το Κίεβο εξακολουθεί να αρνείται.

«Η δυναμική είναι θετική και όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου. Ελπίζω ότι οι μαχητές μας θα μας ευχαριστήσουμε ακόμη περισσότερο με τα στρατιωτικά τους αποτελέσματα», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ