ΚΟΣΜΟΣ

Λούλα - Βραζιλία: «Ξηλώνει» τη φρουρά του για «συνέργεια» στις ταραχές του Κογκρέσου

Λούλα - Βραζιλία: «Ξηλώνει» τη φρουρά του για «συνέργεια» στις ταραχές του Κογκρέσου
Ο Λούλα ήταν πεπεισμένος πως ορισμένοι φρουροί του βοήθησαν τους μπολσοναριστές να εισβάλουν στο μέγαρο Αλβοράντα AP Photo/Eraldo Peres

Στην πρωτοφανή απόφαση να αντικαταστήσει τη φρουρά της προεδρικής κατοικίας, προχώρησε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, καθώς τους κατηγορεί για συμμετοχή και «συνέργεια» στην εισβολή των μπολσοναριστών στο Κογκρέσο.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου, απέπεμψε 40 στρατιωτικούς που φρουρούσαν την προεδρική κατοικία, η οποία λεηλατήθηκε από υποστηρικτές του προκατόχου του, Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Την περασμένη Πέμπτη ο Λούλα είχε προαναγγείλει τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τα μέλη της φρουράς, υπογραμμίζοντας πως ήταν πεπεισμένος ότι όχι μόνο δεν απέτρεψαν αλλά βοήθησαν τους μπολσοναριστές να εισβάλουν στο μέγαρο Αλβοράντα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η πύλη άνοιξε για να μπουν μέσα, γιατί καμιά πόρτα δεν βρέθηκε σπασμένη. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι διευκόλυναν την είσοδό τους. Πώς θα μπορούσα να έχω στην πόρτα του γραφείου μου κάποιον που θα μπορούσε να με πυροβολήσει;», διερωτήθηκε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το μέγαρο ήταν γεμάτο μπολσοναριστές».

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι θα αναλάβουν την φρούρηση της προεδρικής κατοικίας.

Οι αρχές της Βραζιλίας ενίσχυσαν χθες Δευτέρα τα μέτρα ασφαλείας γύρω από κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα, διπλασιάζοντας τον αριθμό των στρατιωτικών που σταθμεύουν κοντά στο προεδρικό μέγαρο, το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την απόπειρα εξέγερσης, την οποία η κυβέρνηση χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια». Σχεδόν 1.200 εξ αυτών φυλακίστηκαν και 39 διώκονται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, φθορά δημόσιας περιουσίας και υποκίνηση σε πραξικόπημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ