ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό: Νεκρός από ισραηλινά πυρά ένας 40χρονος Παλαιστίνιος

Μεσανατολικό: Νεκρός από ισραηλινά πυρά ένας 40χρονος Παλαιστίνιος
Ο Αμπού Νταγέχ είναι ο 15ος Παλαιστίνιος που σκοτώνεται από ισραηλινά πυρά από την αρχή του έτους AP Photo/Amanda Andrade-Rhoades

 Νεκρός από ισραηλινά πυρά έπεσε την Τρίτη (17/1) ο 40χρονος Παλαιστίνιος, Χάμντι Αμπού Νταγέχ, στην περιοχή Χαλχούλ κοντά στη Χεβρώνα, στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ειδικότερα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ο 40χρονος σκοτώθηκε «από τις σφαίρες της ισραηλινής κατοχής».

Από την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ενόσω πραγματοποιούσε επιχείρηση ρουτίνας κοντά στη Χαλχούλ «δράστης άνοιξε πυρ εναντίον των στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση πραγματικών σφαιρών και τον εξουδετέρωσαν».

Η σωρός του άνδρα εντοπίστηκε από φωτογράφο του πρακτορείου AFP, στον δρόμο που βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της Χεβρώνας, κοντά σε παρατηρητήριο του στρατού, ενώ μια Παλαιστίνια, η Ουμ Αμίρ Τακάτκα που ήταν αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, έκανε λόγο για «συνεχή πυρά».

«Ο στρατός δεν σταματούσε να πυροβολεί προς την κατεύθυνσή μας, χαμηλώσαμε στα καθίσματά μας», εξήγησε, ενώ πρόσθεσε ότι ο γιος της τραυματίστηκε από σφαίρα.

Σημειώνεται ότι, ο Αμπού Νταγέχ είναι ο 15ος Παλαιστίνιος που σκοτώνεται από την αρχή του έτους σε βίαια επεισόδια με τις ισραηλινές δυνάμεις ή εποίκους στη Δυτική Όχθη.

Το 2022 ήταν η πιο φονική χρονιά για τη Δυτική Όχθη μετά το τέλος της δεύτερης Ιντιφάντας (2000-2005), σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Έπειτα από μια σειρά αντιισραηλινών επιθέσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022 ο ισραηλινός στρατός έχει αυξήσει τις επιχειρήσεις του στη Δυτική Όχθη, κυρίως στη Τζενίν και τη Ναμπλούς, προπύργια ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ