ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Οι ενέργειες της Δύσης μοιάζουν με του Χίτλερ και του Ναπολέοντα

Λαβρόφ: Οι ενέργειες της Δύσης μοιάζουν με του Χίτλερ και του Ναπολέοντα
Ο Λαβρόφ απέρριψε επίσης κάθε πιθανότητα συνομιλιών με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Με του Χίτλερ και του Ναπολέοντα παρομοίασε τις ενέργειες της Δύσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να φθείρει τη Ρωσία στέλνοντας περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.

Σε μια μακρά ομιλία που εκφώνησε το πρωί της Τετάρτης (18/1), απέρριψε επίσης κάθε πιθανότητα συνομιλιών με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και είπε ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να απαντήσει σε προτάσεις της Δύσης για την Ουκρανία, αλλά δεν βλέπει σοβαρές προτάσεις.

Ο Λαβρόφ επέρριψε την ευθύνη για τη σύγκρουση στην Ουκρανία στον «υβριδικό πόλεμο» των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας.

Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «χρήσιμη» μια συνάντηση μεταξύ των αρχηγών πληροφοριών της Ρωσίας και των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι δεν έφερε καμία «ανακάλυψη».

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας, και ο Ουίλιαμ Μπερνς, διευθυντής της CIA, συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας στην Άγκυρα στις 14 Νοεμβρίου.

«Γνωρίζουν ότι θα ανταποκριθούμε σοβαρά σε σοβαρά αιτήματα: Ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Πούτιν να συναντηθεί ο Ναρίσκιν με τον Μπερνς και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα των διπλωματικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας το 2022.

«Ναι, ήταν αρκετά σοβαρό και χρήσιμο, αν και δεν έφερε σημαντικές ανακαλύψεις», τόνισε.

«Δεν διακόψαμε αυτόν τον διάλογο. Δεν έχουμε διακόψει κανέναν από τους τομείς της συνεργασίας μας. Οι ΗΠΑ τους διέκοψαν», σημείωσε ακόμα και πρόσθεσε «Δεν θα τρέξουμε πίσω τους να τους πούμε ας ξαναγίνουμε φίλοι».

Την Τρίτη, ο Ναρίσκιν, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι είναι δυνατή μια άλλη συνάντηση με τον Μπερνς, προσθέτοντας ότι ο χρόνος για μια νέα πιθανή συνάντηση θα καθοριστεί «με συμφωνία» μεταξύ των δύο μερών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ