ΚΟΣΜΟΣ

Ναβάλνι: Ρώσοι δημοτικοί σύμβουλοι υπογράφουν επιστολή υποστήριξης

Ναβάλνι: Ρώσοι δημοτικοί σύμβουλοι υπογράφουν επιστολή υποστήριξης
Οι βουλευτές ζητούν να σταματήσει η κακομεταχείριση του Ναβάλνι στη σωφρονιστική αποικία όπου εκτίει ποινή φυλάκισης και να του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη AP Photo

Νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη των νομοθετικών συνελεύσεων πολλών ρωσικών πόλεων υποστήριξαν έκκληση υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι.

Μια ανοιχτή επιστολή αναρτήθηκε στο Facebook σήμερα, 18 Ιανουαρίου, από τον Σεργκέι Τσουκάσοφ, πρώην δημοτικό σύμβουλο στην περιοχή Ostankinsky της Μόσχας. Η επιστολή έχει ήδη υπογραφεί από 54 άτομα, αλλά κανένας από αυτούς δεν ήταν βουλευτής της Κρατικής Δούμας (κάτω Βουλή).

Οι βουλευτές ζητούν να σταματήσει η κακομεταχείριση του Ναβάλνι στη σωφρονιστική αποικία όπου εκτίει ποινή φυλάκισης και να του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι υπογράφοντες εκπροσωπούν πολίτες από διάφορες περιοχές και πόλεις της Ρωσίας, ορισμένοι από τους οποίους «υποστηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια τις πολιτικές δραστηριότητες του Ναβάλνι και τον αγώνα του κατά της διαφθοράς». Αυτοί οι πολίτες στερούνται πλέον του δικαιώματος τους να διαμαρτύρονται, το οποίο, αν και κατοχυρώνεται από το ρωσικό σύνταγμα, έχει «ουσιαστικά καταργηθεί από ομοσπονδιακούς νόμους και διατάγματα περιφερειακών αξιωματούχων». «Σας φαίνεται λοιπόν ότι βαίνουν καλώς, ότι κανείς δεν διαμαρτύρεται, ότι όλοι σιωπούν. Εμείς δεν σιωπούμε», αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή.

Μια ημέρα νωρίτερα, οι υποστηρικτές του Ναβάλνι ξεκίνησαν την εκστρατεία για την απελευθέρωση του Ναβάλνι με τίτλο #FreeNavalny (Ελευθερώστε τον Ναβάλνι) με σκοπό να δημιουργηθεί ένα κίνημα για την απελευθέρωση του.

Ο Ναβάλνι ξεκινάει εκστρατεία για την απελευθέρωση του

Ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της φυλάκισής του για να ενισχύσει την υπόσχεσή του ότι θα συνεχίσει να αντιτίθεται στο Κρεμλίνο, καθώς η οικογένειά του και οι σύμμαχοί του ξεκίνησαν εκστρατεία για την απελευθέρωσή του.

Ο ηλικίας 46 ετών Ναβάλνι συνελήφθη πριν από ακριβώς δύο χρόνια καθώς επέστρεφε στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου είχε υποβληθεί σε θεραπεία μετά τη δηλητηρίαση που είχε υποστεί με θανατηφόρο νευροπαραλυτικό παράγοντα της σοβιετικής εποχής, κάτι που τόσο ο ίδιος όσο και ορισμένες δυτικές χώρες δήλωσαν ότι ήταν απόπειρα δολοφονίαςαπό το ρωσικό κράτος. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε την εμπλοκή του.

«Η δυστυχισμένη, εξαντλημένη Πατρίδα μας πρέπει να σωθεί. Έχει λεηλατηθεί, έχει τραυματιστεί, έχει συρθεί σε έναν επιθετικό πόλεμο και έχει μετατραπεί σε φυλακή που διοικείται από τους πιο αδίστακτους και δόλιους απατεώνες», έγραψε ο Ναβάλνι στο Twitter μέσω των δικηγόρων του.

«Οποιαδήποτε αντιπολίτευση σε αυτή τη συμμορία - έστω και συμβολική υπό την τρέχουσα περιορισμένη ιδιότητά μου - είναι σημαντική. Δεν πρόκειται να παραδώσω τη χώρα μου σε αυτούς και πιστεύω ότι το σκοτάδι τελικά θα σβήσει».

Ο Ναβάλνι είναι η πιο προβεβλημένη από τις λίγες εναπομείνασες φωνές της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, έχοντας κερδίσει οπαδούς με επανειλημμένες έρευνες που υποτίθεται ότι δείχνουν ότι η άρχουσα τάξη έχει πλουτίσει αφειδώς εις βάρος του κράτους.

Το Κρεμλίνο αναγκάστηκε να διαψεύσει το 2021 ότι ο ίδιος ο Πούτιν ήταν ιδιοκτήτης ενός πολυτελούς παλατιού στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ισχυρίστηκε ο Ναβάλνι σε ένα βίντεο που είχε 125 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Ο Πούτιν σπάνια αναφέρει τον Ναβάλνι και ποτέ ονομαστικά.

Ο δικηγόρος που μετατράπηκε σε ακτιβιστή έχει καταδικαστεί σε συνολική ποινή φυλάκισης 11-1/2 ετών για δύο διαφορετικές υποθέσεις απάτης, οι οποίες, όπως είπε, είχαν κατασκευαστεί για να τον φιμώσουν και η οργάνωσή του κατά της διαφθοράς έχει απαγορευτεί ως εξτρεμιστική.

Η κόρη του Ντάσα Ναβάλναγια εμφανίστηκε σε ένα βιντεοκλίπ σήμερα ξεκινώντας εκστρατεία για την απελευθέρωση του πατέρα της, ο οποίος, όπως είπε, είχε επανειλημμένα και άδικα τεθεί σε απομόνωση στη φυλακή για τη σφοδρή αντίθεσή του στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Φυσικά ο πραγματικός λόγος που ο πατέρας μου βρίσκεται σε κελί απομόνωσης είναι οι αντιπολεμικές του δηλώσεις. Και τώρα τον βασανίζουν και του επιβάλλουν στερήσεις για οποιαδήποτε επαφή του με τον έξω κόσμο για να τον κάνουν να σιωπήσει», ανέφερε η Ναβάλναγια.

«Αλλά ο πατέρας μου δεν φοβάται και δεν θα σταματήσει ν’ αγωνίζεται. Ο πατέρας μου είναι ένας αθώος και του αξίζει να απελευθερωθεί».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών της Ρωσίας (FSIN) έχει υπερασπιστεί τις συνθήκες κράτησης του Ναβάλνι στο παρελθόν, ενώ οι αρχές λένε ότι ο εγκλεισμός του είναι νομικά ορθός.

Η εκστρατεία για την απελευθέρωσή του έχει σκοπό να συγκεντρώσει υποστήριξη στη Ρωσία, να δημοσιοποιήσει την τύχη του και να αναζητήσει οικονομική υποστήριξη στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ