ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν για F-16 στην Τουρκία: Δουλεύουμε πάνω στις διαφορές μας - Τι είπε με τον Τσαβούσογλου

Μπλίνκεν για F-16 στην Τουρκία: Δουλεύουμε πάνω στις διαφορές μας - Τι είπε με τον Τσαβούσογλου
«Θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας, θα εξετάσουμε διάφορα εμπόδια και θα δουλέψουμε πάνω στις διαφορές μας ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Μπλίνκεν για την Τουρκία Leah Millis/Pool via AP

«Έχουμε διαφορές, αλλά δουλεύουμε πάνω σε αυτές», ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του Άντονι Μπλίνκεν για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Ουάσινγκτον, ο Μπλίνκεν έκανε την παρακάτω δήλωση, αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ: «Οι χώρες μας εργάζονται σε κρίσιμα ζητήματα και συνεχίζουν να εργάζονται ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Θα ήθελα να συγχαρώ την εξαιρετική προσπάθεια της Τουρκίας στον διάδρομο των σιτηρών. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι βοηθάει στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Προκειμένου να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας, θα συζητήσουμε την εφαρμογή του Μηχανισμού Τουρκίας - ΗΠΑ. Θα εξετάσουμε διάφορα εμπόδια. Μπορεί να είμαστε στενοί σύμμαχοι και συνεργάτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε διαφορές απόψεων. Ως Σύμμαχοι, εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα», είπε.

Τσαβούσογλου: «Θα υποβάλουμε ξανά το αίτημα για F16»

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκινώντας την ομιλία του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην Ουκρανία, ενώ δήλωσε ότι θα τεθεί και η οικονομική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, προσθέτοντας ότι ο όγκος εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες ξεπέρασε τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και ο νέος στόχος είναι τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για το κρίσιμο θέμα των F-16, o Τσαβούσογλου είπε: «Θα φέρουμε και πάλι στην ημερήσια διάταξη το αίτημά μας για τα F16. Όπως έχουμε ξαναπεί, αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Περιμένουμε έγκριση από το Κογκρέσο σύμφωνα με τα στρατηγικά μας συμφέροντα», είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας: «Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας κατά του PKK και του DAESH στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θα καλύψουμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Καυκάσου. Ως σύμμαχοι, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την επικοινωνία», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ