ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Κατάρ για Qatar Gate: Αβάσιμες οι κατηγορίες για ανάμειξη της Ντόχα

ΥΠΕΞ Κατάρ για Qatar Gate: Αβάσιμες οι κατηγορίες για ανάμειξη της Ντόχα
«Ως Κράτος του Κατάρ, είμαστε 100% σίγουροι ότι αυτός ο συλλογισμός είναι αβάσιμος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι. (AP Photo/Ashley Landis)

«Αβάσιμες» χαρακτήρισε τις κατηγορίες για ανάμειξη της Ντόχα στο μεγάλο σκάνδαλο του Ευρωκοινοβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.

Το σκάνδαλο, το μεγαλύτερο που έχει συγκλονίσει την ΕΕ εδώ και δεκαετίες, και γνωστό πλέον ως Qatar Gate, αφορά υποψίες ότι το Κατάρ και το Μαρόκο δωροδόκησαν πολιτικούς, κοινοβουλευτικούς βοηθούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να επηρεάσουν αποφάσεις στο κοινοβούλιο της ΕΕ.

«Ως Κράτος του Κατάρ, είμαστε 100% σίγουροι ότι αυτός ο συλλογισμός είναι αβάσιμος. Δεν είδαμε τίποτε (από τις βελγικές αρχές). Υπάρχει μια έρευνα που συνεχίζεται. Πρέπει να δούμε· πρέπει να περιμένουμε μέχρι να τελειώσει η έρευνα», δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι.

«Αυτό το πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα που συμβαίνει στην Ευρώπη, σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό. Είναι καλύτερα γι' αυτούς να κοιτάξουν το δικό τους θεσμό και να κάνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται απ' αυτούς και να μην σύρουν το όνομα της χώρας μας σε μια τέτοια κατάσταση», πρόσθεσε.

Το Κατάρ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη.

Το Μαρόκο διαμαρτυρήθηκε για «δικαστική παρενόχληση» σχετικά με την έρευνα για διαφθορά, στο πλαίσιο της οποίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισε τη Δευτέρα μια διαδικασία διάρκειας ενός μήνα για την άρση της ασυλίας δύο ευρωβουλευτών.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ δήλωσε πως το εν λόγω αραβικό κράτος του Κόλπου, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο εξαγωγούς αερίου, είναι «απογοητευμένο» και διαφωνεί με την ψηφοφορία που έγινε τον περασμένο μήνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναστολή κάθε νομοθετικού έργου που περιλαμβάνει το Κατάρ και την απαγόρευση της πρόσβασης εκπροσώπων του Κατάρ στα γραφεία του.

«Η δέσμευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζεται σε γεωπολιτικά ζητήματα, σε ενεργειακά ζητήματα, σε πολλά άλλα ζητήματα και αυτού του είδους οι αποφάσεις ... θα επηρεάσουν τη συζήτηση», δήλωσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως το Κατάρ, ένας μεγάλος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου, δεν θα πολιτικοποιήσει τις ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη που βασίζονται σε εμπορικές συμφωνίες με την κρατική εταιρεία QatarEnergy.

«Σύμφωνα με το ιστορικό μας, δεν έχουμε ποτέ παραλείψει οποιαδήποτε αποστολή, δεν έχουμε πολιτικοποιήσει ποτέ την ενέργειά μας ούτε εργαλειοποιήσει ως όπλο την ενέργειά μας για να απειλήσουμε οποιαδήποτε άλλη χώρα», τόνισε ο υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ