ΚΟΣΜΟΣ

Γροιλανδία: «Οι θερμοκρασίες δεν ήταν τόσο υψηλές εδώ και τουλάχιστον 1.000 χρόνια»

Γροιλανδία: «Οι θερμοκρασίες δεν ήταν τόσο υψηλές εδώ και τουλάχιστον 1.000 χρόνια»
Η αύξηση της θερμοκρασίας στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας πλησιάζει σε οριακό σημείο, λένε οι επιστήμονες, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικό λιώσιμο AP Photo / Felipe Dana

Την ώρα που η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει, οι επιστήμονες τρυπούν πυρήνες πάγου στη Γροιλανδία για να αναλύσουν πώς η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει τη νησιωτική χώρα όλα αυτά τα χρόνια.

Όσο πιο βαθιά τρυπούσαν, τόσο πιο πολύ πήγαιναν πίσω στο χρόνο, γεγονός που τους επέτρεπε να ξεχωρίσουν ποιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας ήταν φυσικές και ποιες προκλήθηκαν από τον άνθρωπο.

Μετά από χρόνια έρευνας για το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας οι επιστήμονες ανέφεραν την Τετάρτη στο περιοδικό Nature ότι οι θερμοκρασίες εκεί, ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων τουλάχιστον 1.000 ετών και συγκεκριμένα μεταξύ 2001 και 2011, ήταν κατά μέσο όρο 1,5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από ό,τι ήταν κατά τον 20ο αιώνα.

Οι συντάκτες της έκθεσης είπαν ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δραματική αύξηση της θερμοκρασίας στην κρίσιμη περιοχή της Αρκτικής, όπου το λιώσιμο των πάγων έχει σημαντικό παγκόσμιο αντίκτυπο.

«Η Γροιλανδία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας επί του παρόντος στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας», δήλωσε στο CNNi η Maria Hörhold, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και παγετολόγος στο Ινστιτούτο Alfred Wegener.

«Και αν συνεχίσουμε με τις εκπομπές άνθρακα όπως κάνουμε αυτή τη στιγμή, τότε μέχρι το 2100, η ​​Γροιλανδία θα έχει συμβάλει έως και 50 εκατοστά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και αυτό θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες περιοχές».

Η κατανόηση του παρελθόντος, πρόσθεσε ο Hörhold, είναι σημαντική για να προετοιμαστούμε για τις μελλοντικές συνέπειες.

Αν θέλουμε να μάθουμε για την υπερθέρμανση του πλανήτη, πρέπει να πάμε στο παρελθόν - στην προβιομηχανική εποχή - όταν οι άνθρωποι δεν εκπέμπουν (διοξείδιο του άνθρακα) στην ατμόσφαιρα.», είπε ο ίδιος.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της προβιομηχανικής εποχής, δεν υπήρχαν μετεωρολογικοί σταθμοί στη Γροιλανδία που να συγκέντρωναν δεδομένα θερμοκρασίας όπως σήμερα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες βασίστηκαν σε δεδομένα παλαιοκλίματος, όπως οι πυρήνες πάγου, για να μελετήσουν τα μοτίβα θέρμανσης της περιοχής.

Η τελευταία ανάλυση ισχυρού πυρήνα πάγου στη Γροιλανδία ολοκληρώθηκε το 1995 και αυτά τα δεδομένα δεν ανίχνευσαν αύξηση της θερμοκρασίας παρά την κλιματική αλλαγή που ήταν ήδη εμφανής αλλού, είπε ο Hörhold.

«Με αυτήν την παράταση μέχρι το 2011, μπορούμε να δείξουμε ότι, «υπάρχει πραγματικά θέρμανση»», πρόσθεσε. «Η τάση της θέρμανσης υπήρχε από το 1800, αλλά είχαμε την έντονη φυσική μεταβλητότητα που έκρυβε αυτή την θέρμανση».

Πριν αρχίσουν οι άνθρωποι να ρευστοποιούν τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων στην ατμόσφαιρα, οι θερμοκρασίες κοντά στους 32 βαθμούς Φαρενάιτ στη Γροιλανδία ήταν ανήκουστες. Αλλά πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η περιοχή της Αρκτικής θερμαίνεται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Η αύξηση της θερμοκρασίας στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας πλησιάζει σε οριακό σημείο, λένε οι επιστήμονες, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικό λιώσιμο. Η Γροιλανδία έχει αρκετό πάγο που αν έλιωναν όλοι, θα μπορούσε να ανυψώσει τα παγκόσμια επίπεδα της θάλασσας κατά περίπου 24 πόδια, σύμφωνα με τη NASA.

Έως και οι μισοί παγετώνες του κόσμου θα μπορούσαν να εξαφανιστούν ακόμη και αν υιοθετηθούν φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αν και η μελέτη κάλυψε μόνο τις θερμοκρασίες μέχρι το 2011, η Γροιλανδία έχει δει ακραία φαινόμενα. Το 2019, μια απροσδόκητα θερμή άνοιξη και ένα κύμα καύσωνα του Ιουλίου προκάλεσαν το λιώσιμο σχεδόν ολόκληρης της επιφάνειας του πάγου, ρίχνοντας περίπου 532 δισεκατομμύρια τόνους στη θάλασσα. Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά 1,5 χιλιοστό, ανέφεραν οι επιστήμονες στη συνέχεια.

Στη συνέχεια, το 2021, ο ζεστός αέρας και η ραγδαία βροχή στη συνέχεια έγιναν αιτία να λιώσουν 7 δισεκατομμύρια τόνοι νερού από το στρώμα πάγου, αρκετό για να γεμίσει την Πισίνα του Μνημείου Αντανάκλασης του Λίνκολν στην Ουάσιγκτον, σχεδόν 250.000 φορές.

Με αυτά τα ακραία γεγονότα στη Γροιλανδία να συμβαίνουν πιο συχνά, ο Hörhold είπε ότι η ομάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις αλλαγές.

Temperatures on Greenland haven’t been this warm in at least 1,000 years, scientists report By Rachel Ramirez, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ