ΚΟΣΜΟΣ

Η απάντηση Μετσόλα στο Politico για το άρθρο «σαμπάνιες, σοκολάτες και χρυσός»

Η απάντηση Μετσόλα στο Politico για το άρθρο «σαμπάνιες, σοκολάτες και χρυσός»
Εξαιρετικά παραπλανητικό χαρακτηρίζει το γραφείο Τύπου της Μετσόλα το άρθρο του Politico AP Photo/Virginia Mayo

Εξαιρετικά παραπλανητικό χαρακτηρίζει το γραφείο Τύπου της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το άρθρο του Politico που κάνει λόγο για δώρα που «ξέχασε» να δηλώσει η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα.

Τόσο οι υπηρεσίες Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και το Γραφείο της Προέδρου, δηλώνουν κατηγορηματικά πως δεν έχει γίνει καμία παραβίαση κανόνων και δεν υπάρχουν δώρα στη κατοχή της Προέδρου.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της κ. Μετσόλα, πρόκειται για δώρα που έλαβε ως εκπρόσωπος του θεσμού και όχι ως ευρωβουλευτής, συνεπώς η προθεσμία του ενός μήνα δεν ισχύει. Επιπλέον αναφέρεται ότι όλα τα δώρα προς το θεσμικό όργανο έχουν δηλωθεί εσωτερικά και βρίσκονται στη κυριότητα του θεσμικού οργάνου, όχι της Προέδρου.

Αναλυτικά οι διευκρινίσεις των εκπροσώπων Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Η Πρόεδρος δεν "ξέχασε" να δηλώσει δώρα, γιατί δεν ισχύει η προθεσμία του ενός μήνα για την Πρόεδρο, καθώς δεν της δωρίζονται ως ευρωβουλευτή αλλά ως εκπροσώπου του θεσμού. Όπως εξήγησαν στο Politico οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, όλα τα δώρα από όλους τους Προέδρους του ΕΚ λαμβάνονται πάντα από τον κάτοχο της θέσης για λογαριασμό του θεσμικού οργάνου και ποτέ με την προσωπική του ιδιότητα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για δώρα προς βουλευτές αλλά για δώρα πρωτοκόλλου, τα περισσότερα από τα οποία ανταλλάσσονται με τρίτες χώρες ή άλλες αρχές ακολουθώντας την καθιερωμένη πρακτική του πρωτοκόλλου. Επίσης, δεν υπάρχουν "δώρα που δεν έχουν δηλωθεί", όλα τα δώρα προς το θεσμικό όργανο έχουν δηλωθεί εσωτερικά και βρίσκονται στη κυριότητα του θεσμικού οργάνου, όχι της Προέδρου.

Οι Πρόεδροι είθισται να δηλώνουν στο μητρώο μαζικά τα δώρα στο τέλος της θητείας τους και λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, η Πρόεδρος αποφάσισε να αλλάξει αυτή τη τακτική, δηλώνοντας τα δώρα το συντομότερο δυνατόν για να αυξηθεί η διαφάνεια και να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες.

Επισημαίνεται επίσης ότι ορισμένα δώρα πρωτοκόλλου που λαμβάνει η Προεδρία για λογαριασμό του θεσμικού οργάνου εκτίθενται σε τακτική βάση στους επισκέπτες στο Στρασβούργο και εντάσσονται, κατά περίπτωση, στην καλλιτεχνική συλλογή του θεσμικού οργάνου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ