ΚΟΣΜΟΣ

Economist: Η Τουρκία ίσως είναι στα πρόθυρα δικτατορίας - Εξώφυλλο κόλαφος κατά Ερντογάν

Economist: Η Τουρκία ίσως είναι στα πρόθυρα δικτατορίας - Εξώφυλλο κόλαφος κατά Ερντογάν
Το βρετανικό περιοδικό όπως φαίνεται δεν «μασάει» τα λόγια του AP Photo/Leon Neal

«Η Τουρκία ίσως βρίσκεται στα πρόθυρα δικτατορίας» είναι η φράση του εξωφύλλου της Economist που έχει προκαλέσει σάλο στα διεθνή ΜΜΕ, απεικονίζοντας εικαστικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική ημισέληνο.

Το βρετανικό περιοδικό όπως φαίνεται δεν «μασάει» τα λόγια του, και χαρακτηρίζει τον Τούρκο πρόεδρο «αλλοπρόσαλλο», που οδηγεί την χώρα του στην καταστροφή.

«Η Τουρκία διαθέτει τις δεύτερες μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε μια ταραγμένη γειτονιά, ειδικά στη διαλυμένη από τον πόλεμο Συρία. Ασκεί αυξανόμενη επιρροή στα δυτικά Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο και πιο πρόσφατα στην Αφρική. Πάνω από όλα, είναι σημαντική στη Μαύρη Θάλασσα και στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πέρυσι βοήθησε στη σύναψη μια συμφωνίας ώστε να επιτραπεί η αποστολή περισσότερων ουκρανικών σιτηρών σε έναν ''πεινασμένο» κόσμο''», αναφέρει χαρακτηριστικά το βρετανικό περιοδικό και συμπληρώνει, «επομένως, οι ξένοι θα πρέπει να δώσουν προσοχή στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Τουρκίας, για τις οποίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτή την εβδομάδα είπε ότι θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Πολύ περισσότερο που, υπό τον ολοένα και πιο αλλοπρόσαλλο πρόεδρό της, η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.

Η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν, όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Θα μπορούσε να μετατρέψει αυτό που σήμερα είναι μια βαθιά ελαττωματική δημοκρατία σε μια πλήρη δικτατορία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ