ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Άκαρπη η σύνοδος στο Ράμσταΐν - Δεν τα βρήκαν οι σύμμαχοι για την αποστολή Leopard

Ουκρανία: Άκαρπη η σύνοδος στο Ράμσταΐν - Δεν τα βρήκαν οι σύμμαχοι για την αποστολή Leopard
Στη διάσκεψη στο Ράμσταϊν δεν λήφθηκε καμία απόφαση για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία (AP Photo/Michael Probst)

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι δυτικοί σύμμαχοι για την παροχή στην Ουκρανία βαρέων αρμάτων μάχης τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της ενόψει μιας εαρινής αντεπίθεσης εναντίον του ρωσικού στρατού.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ζητούν από το Κίεβο να καθυστερήσει την έναρξη αυτής της επιχείρησης.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού Μαρκ Μίλι, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της διάσκεψης των χωρών που παρέχουν στρατιωτική βοήθεια η οποία διεξήχθη χθες Παρασκευή στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία, εκτίμησε ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από το έδαφός της φέτος.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν της διάσκεψης στο Ράμσταϊν στις συζητήσεις είχε κυριαρχήσει το ερώτημα αν η Γερμανία θα συμφωνήσει να στείλει Leopard 2 στην Ουκρανία ή αν θα επιτρέψει σε άλλες χώρες που διαθέτουν αυτά τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης να τα παραδώσουν στο Κίεβο.

Τελικά χθες Παρασκευή (20/01) δεν ελήφθη καμία απόφαση για το θέμα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, αν και οι χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη δεσμεύθηκαν για την παροχή μεγάλου όγκου άλλου εξοπλισμού, περιλαμβανομένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και άλλων αρμάτων μάχης.

«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση για τα Leopard 2. Θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ μετά τη διάσκεψη.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους εμμένουν στην απόφασή τους να μην δώσουν άρματα μάχη Abrams στην Ουκρανία, όπως επεσήμανε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος από την Ουάσινγκτον.

Στο Ράμσταϊν ο Μίλι δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Από στρατιωτικής άποψης, εξακολουθώ να πιστεύω ότι φέτος θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για τον (ουκρανικό) στρατό να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από κάθε εκατοστό της κατεχόμενης από τη Ρωσία Ουκρανίας».

Επιφυλακτική Γερμανία

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επεσήμανε στη συνέντευξη Τύπου ότι η Ουκρανία είναι καλά εξοπλισμένη για να ξεκινήσει μια αντεπίθεση, ακόμη και χωρίς τα Leopard.

«Η Ουκρανία δεν εξαρτάται από μία και μόνο πλατφόρμα», τόνισε.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ να προσφέρει πιο προηγμένης τεχνολογίας όπλα στην Ουκρανία. «Δεν θα πρέπει να στείλουμε αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά θα πρέπει να της παρέχουμε ό,τι θα δίναμε στα στρατεύματά μας, αν πολεμούσαν στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε στο Reuters ότι οι χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία πρέπει να επικεντρωθούν όχι μόνο στην αποστολή νέων όπλων, αλλά και στην παροχή πυρομαχικών για τα παλαιότερα συστήματα και βοήθειας για τη συντήρησή τους.

Η Γερμανία δέχεται μεγάλες πιέσεις για να επιτρέψει την αποστολή Leopard 2. Το κόμμα του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), είναι παραδοσιακά πολύ επιφυλακτικό σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας σε διάφορες συρράξεις και δεν επιθυμεί να γίνουν βιαστικές ενέργειες που θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Ρωσία να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι δεν θα πει πότε το Βερολίνο θα λάβει απόφαση για τα άρματα μάχης, όμως πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κινηθεί γρήγορα, αν υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των συμμάχων.

«Εξετάζονται προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα», σημείωσε ο Πιστόριους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τους συμμάχους του για τη στήριξή τους κατά την έναρξη της διάσκεψης, αλλά τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και πιο γρήγορα.

«Πρέπει να επιταχύνουμε. Ο χρόνος πρέπει να γίνει όπλο μας. Το Κρεμλίνο πρέπει να χάσει», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» από την παροχή στη χώρα του βαρέων αρμάτων μάχης από τη Δύση.

Αν και αυτά τα άρματα μάχης είναι αμυντικά, θα χρησιμοποιηθούν για την αντεπίθεση, εκτίμησε ο Μαρκ Κάνσιαν πρώην αξιωματικός των Πεζοναυτών και πλέον αναλυτής στο αμερικανικό ινστιτούτο CSIS.

«Πιστεύω ότι (η προσφορά όπλων από τις δυτικές χώρες) επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε μια ουκρανική επίθεση, την οποία όλοι περιμένουν (…) αργότερα τον χειμώνα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαστούν πολλά άρματα μάχης για να κάνουν πραγματικά διαφορά, αλλά πολλές μικρότερες παραδόσεις εξοπλισμού θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίδραση στην έκβαση της σύρραξης.

Στην αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, που ανέρχεται σε αρκετά δισεκ. δολάρια, προστέθηκε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων, στο πλαίσιο του οποίου θα εκπαιδεύονται 500 στρατιωτικοί τον μήνα.

Ο Μίλι εκτίμησε χθες ότι ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να είναι εξαιρετικά εκπαιδευμένος στη χρήση του εξοπλισμού προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η αντεπίθεσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ