ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα στη Σλοβακία: Άκυρο λόγω χαμηλής συμμετοχής - «Στον αέρα» οι εκλογές

Δημοψήφισμα στη Σλοβακία: Άκυρο λόγω χαμηλής συμμετοχής - «Στον αέρα» οι εκλογές
Το δημοψήφισμα στη Σλοβακία κηρύχθηκε άκυρο λόγω της χαμηλής συμμετοχής των ψηφοφόρων (AP Photo/Bundas Engler)

Άκυρο κηρύχθηκε το δημοψήφισμα στη Σλοβακία για μια συνταγματική αναθεώρηση που θα επέτρεπε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα.

Αυτό συνέβη λόγω της χαμηλής συμμετοχής των πολιτών, καθώς έλαβαν μέρος λιγότεροι από το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Συγκεκριμένα, μόνο 27,25% των ψηφοφόρων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους προσήθλαν να ψηφίσουν, με αποτέλεσμα το δημοψήφισμα να κηρυχθεί άκυρο, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική εκλογική επιτροπή.

Απ' αυτούς που ψήφισαν, περίπου 97,5% τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν θα έχει καμία συνέπεια.

Οι υποστηρικτές της συνταγματικής αναθεώρησης ήθελαν να επιτρέψουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Σλοβακία, όπως συνηθίζεται σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Το σλοβακικό Σύνταγμα προβλέπει πως το Κοινοβούλιο, το οποίο εκλέγεται για τετραετή θητεία, δεν μπορεί να διαλυθεί πρόωρα ακόμη κι αν καταρρεύσει η κυβέρνηση και δεν μπορεί να βρεθεί πλειοψηφία για ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Η αριστερή αντιπολίτευση πρότεινε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αφού περίπου 400.000 ψηφοφόροι υπέγραψαν αίτημα για συνταγματική αναθεώρηση.

Για να ήταν το δημοψήφισμα έγκυρο και δεσμευτικό, θα έπρεπε να είχε συμμετάσχει τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Συνολικά περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στο χθεσινό δημοψήφισμα.

Αυτή τη στιγμή στην Μπρατισλάβα κυβερνά ένας τρικομματικός λαϊκιστικός συντηρητικός συνασπισμός, ο οποίος δεν διαθέτει πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε περίπτωση διεξαγωγής νέων εκλογών, απειλείται με πλήρη κατάρρευση, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. Έτσι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Πάνε 20 χρόνια από τότε που είχε επιτευχθεί το απαιτούμενο όριο συμμετοχής σε δημοψήφισμα στη Σλοβακία.

Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ