ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Παρίσι και Βερολίνο να γίνουν «πρωτοπόροι για την επανίδρυση» της Ευρώπης

Μακρόν: Παρίσι και Βερολίνο να γίνουν «πρωτοπόροι για την επανίδρυση» της Ευρώπης
Για την ανάγκη «να οικοδομηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο», έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρον κατά τη συνάντησή του με τον Όλαφ Σολτς ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Christophe Ena / POOL MAXPPP OUT

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα 22 Ιανουαρίου πως η Γαλλία και η Γερμανία οφείλουν να γίνουν «πρωτοπόροι για την επανίδρυση» της Ευρώπης.

Ο Γάλλος πρόεδρος προχώρησε στην παραπάνω δήλωση σε ομιλία που εκφώνησε στη Σορβόννη με την ευκαιρία της 60ης επετείου της συνθήκης συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Γερμανία και η Γαλλία, επειδή άνοιξαν το δρόμο της συμφιλίωσης, οφείλουν να γίνουν πρωτοπόροι για την επανίδρυση της Ευρώπης μας», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ενώπιον του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επικαλέσθηκε ιδιαίτερα την ανάγκη «να οικοδομηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο», να ενθαρρυνθούν «η καινοτομία και οι τεχνολογίες του αύριο» και να ευνοηθεί μια «Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να αναλάβει πλήρως της ευθύνες της ως γεωπολιτικής δύναμης, σε ό,τι αφορά την άμυνα, σε ό,τι αφορά το διάστημα, σε ό,τι αφορά τη διπλωματία».

Νωρίτερα, κατά την κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων, μεταξύ των δύο χωρών, κυριάρχησαν τα ζητήματα της οικονομίας και ενέργειας, της άμυνας και της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Η συνάντηση πραγματοποιείται κατά την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, η οποία επισφράγισε τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών 18 χρόνια έπειτα από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ