ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων υπόσχεται μετάλλια σε όσους δολοφονούν εμπόρους ναρκωτικών

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων υπόσχεται μετάλλια σε όσους δολοφονούν εμπόρους ναρκωτικών
REUTERS / STRINGER

Το σύνηθες είναι οι πολίτες κάποιας χώρας να αποτρέπονται από το να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Στις Φιλιππίνες, αντιθέτως, ο νέος πρόεδρος της χώρας προτρέπει τον απλό κόσμο να τραβήξει τη σκανδάλη, σε συγκεκριμένες, όμως, περιπτώσεις.

Όπως γράφει ο Guardian, o Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος θα ξεκινήσει την εξαετή θητεία του στις 30 του Ιουνίου, έχοντας κερδίσει τις εκλογές με την υπόσχεση ότι μέσα σε έξι μήνες θα πατάξει την εγκληματικότητα, προχώρησε σε μια πρωτότυπη δήλωση κατά τη διάρκεια πανηγυρικής εκδήλωσης για την επικράτησή του.

Μιλώντας, λοιπόν, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων Φιλιππινέζων, ο ηλικίας 71 ετών δικηγόρος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σας παρακαλώ, καλέστε ελεύθερα την αστυνομία ή αν έχετε όπλα, πυροβολήστε εσείς οι ίδιοι εμπόρους ναρκωτικών. Έχετε την υποστήριξή μου. Θα σας δώσω και μετάλλια»...

Ο Ντουτέρτε ζήτησε επίσης από τρεις επικεφαλής της αστυνομίας που φέρονται να εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις να παραιτηθούν «γιατί σε διαφορετική θα σας εκθέσω δημοσίως».

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία για το γεγονός ότι οι ελευθερίες που προσφέρει ο νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων στους πολίτες μπορούν να οδηγήσουν σε αυθαιρεσία και χάος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ