ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Στο υπουργικό συμβούλιο η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Γαλλία: Στο υπουργικό συμβούλιο η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού
Χωρίς καμία υποχώρηση στις βασικές διεκδικήσεις των συνδικάτων, η γαλλική κυβέρνηση παρουσιάζει στο υπουργικό συμβούλιο την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ΑΠΕ/ΜΠΕ

Χωρίς καμία υποχώρηση στις βασικές διεκδικήσεις των συνδικάτων, η γαλλική κυβέρνηση παρουσιάζει στο υπουργικό συμβούλιο την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, σήμερα Δευτέρα (23/01).

Τα συνδικάτα, επιμένουν στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων έπειτα από την πρώτη και μαζική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισόπτ θα απευθυνθεί στην συνέχεια στους δημοσιογράφους μαζί με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Ολιβιέ Βεράν.

Έπειτα από την πρώτη ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων με την συμμετοχή ενός έως δύο εκατομμυρίων πολιτών που κατέβηκαν στους δρόμους σε ολόκληρη την χώρα και πριν από την επόμενη ημέρα κινητοποιήσεων της 31ης Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του εκμεταλλεύονται την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να επαναδιατυπώσουν τον στόχο τους: μία ταχεία συζήτηση στο κοινοβούλιο για την έναρξη ισχύος της επίμαχης μεταρρύθμισης το καλοκαίρι.

Η μετακίνηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, κεντρικό μέτρο της μεταρρύθμισης, απορρίπτεται από όλα τα συνδικάτα, καθώς και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, από την συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή (22/01) ότι έχει ήδη επιδείξει ευελιξία σε σχέση με το κυβερνητικό πρόγραμμα της δεύτερης προεδρικής του θητείας που προέβλεπε την μετακίνηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, αρνήθηκε να δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα διατηρήσει το όριο των 64 ετών μέχρι το τέλος, για να μην υποκαταστήσει την κοινοβουλευτική συζήτηση.

«Θέλω η κυβέρνηση μαζί με τους βουλευτές να διευθετήσουν το κείμενο», είπε. «Οι ανάγκες είναι γνωστές και πιστεύω ότι ως προς αυτό θα πρέπει να μπορέσουμε να προχωρήσουμε», επέμεινε.

Οι υπουργοί της κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι είναι έτοιμοι για διάλογο με στόχο τον εμπλουτισμό του κειμένου, αλλά μόνο ως προς περιφερειακά σημεία.

Άφησαν για πρώτη φορά κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων για την απασχόληση των μεγαλύτερων σε ηλικία.

Ο υπουργός αρμόδιος για τους Λογαριασμού του Δημοσίου, Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε έτοιμος «να εξετάσει χωρίς ταμπού περιοριστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν, ενώ προς το παρόν η γαλλική κυβέρνηση ποντάρει σε έναν «δείκτη» που δημιουργεί αμφιβολίες στα συνδικάτα.

Οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης ζητούν με επιμονή την απόσυρση των μέτρων για τα όρια ηλικίας.

Απέναντι στην δυσαρέσκεια, η κυβέρνηση προσπαθεί να τηρήσει θετική στάση. «Δεν βλέπω ένα εκατομμύριο ανθρώπους στον δρόμο, αλλά ένα εκατομμύριο ανθρώπους που πρέπει να πείσουμε», διαβεβαίωσε ο Ολιβιέ Βεράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ