ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη πτήση για το πρώτο ελληνικό αεροσκάφος M-346

Πρώτη πτήση για το πρώτο ελληνικό αεροσκάφος M-346
Πέταξε από το ιταλικό αεροδρόμιο Caselle, στο πλαίσιο δοκιμών της κατασκευάστριας εταιρείας Leonardo Screen Grab

Την πρώτη του πτήση στους ουρανούς πραγματοποίησε το πρώτο ελληνικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος Μ-346, το Σάββατο (21/01).

Το εκπαιδευτικό Μ-346, το οποίο δεν φέρει εξωτερικά την τελική του μορφή, πέταξε από το ιταλικό αεροδρόμιο Caselle στο πλαίσιο δοκιμών της κατασκευάστριας εταιρείας Leonardo.

Η πτήση έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της παράδοσης των πρώτων εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346 στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας που έχει δημιουργηθεί από την Elbit Systems.

Μέσα από τη διακρατική συμφωνία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, η Elbit Systems έχει αναλάβει από τον Απρίλιο 2021 τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την προμήθεια και τη λειτουργία νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346, τη διατήρησή του και τη διατήρηση του υφιστάμενου εκπαιδευτικού στόλου που αποτελείται από τα νέα M-346 και δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6, την παροχή ενσωματωμένων ηλεκτρονικών συστημάτων πτήσης στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, διασυνδεδεμένους προσομοιωτές πτήσης, σταθμούς εκπαίδευσης εδάφους και σύστημα διοίκησης και ελέγχου.

Το έργο προχωρά με ταχείς ρυθμούς, καθώς σύντομα ολοκληρώνεται η κατασκευή του πρώτου εκπαιδευτικού κτίριου, ενώ λειτουργεί ήδη το Κέντρο Ανεφοδιασμού (Logistics Center) στην αεροπορική βάση και της υποστήριξης για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6.

Η σπουδαιότητα του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πιλότων στην Καλαμάτα είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθότι ενισχύει σημαντικά τη στρατηγική σχέση της Ελλάδας και του Ισραήλ, μια σχέση μείζονος γεωπολιτικής αξίας που έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλούς τομείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ